Patrick Lang je sin ustanovitelja svetovnega pokala v alpskem smučanju, novinar, funkcionar in po novem podpredsednik Smučarske zveze Gruzije

Tokratnega gosta Patricka Langa smo ujeli na uvodu v novo sezono tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju. In prav to tekmovanje ga je zaznamovalo za vse življenje, njegov oče, legendarni francoski novinar Serge Lang, je bil eden od ustanoviteljev pokala. Novinarsko družinsko tradicijo je nadaljeval tudi on in jo še nadaljuje, čeprav bi se lahko že upokojil. Idej mu namreč ne zmanjka, zdaj se je usmeril na vzhod, v Gruzijo, kjer želi tamkajšnji vladi pomagati pri popularizaciji alpskega smučanja.

S številnimi velikimi šampioni sem imel res pristne odnose, denimo s Tombo. Bil sem na njegovem domu, skuhal mi je špagete, imela sva nekaj zabavnih skupnih dogodivščin.

Ker je s svetovnim pokalom odraščal se mu zdi, da bi njegov pogled na razvoj tega tekmovanja morali upoštevati tudi pri mednarodni smučarski zvezi, zato je z najvidnejšimi predstavniki organizacije v nekakšnem neprestanem konfliktu. Tudi vsi novinarji, ki spremljajo alpsko smučanje niso na njegovi strani, vseeno pa je letos spet prevzel vodenje združenja alpskih športnih novinarjev. Prijateljeval je z mnogimi slovenskimi smučarskimi funkcionarji in smučarji samimi: "Tina Maze je moja ljubica, res jo imam rad, spremljati sem jo začel še kot smučarsko najstnico. Spomnim se je še kot krhke, fizično šibke smučarke, brez tiste brutalne moči, ki jo je krasila v zadnjem obdobju."

Evropska unija pa je po moje predvsem borka za mir. Zato mi je žal, da britanski prijatelji mislijo, da bodo zdaj varnejši in da bodo živeli boljše.

Patrick Lang govori štiri jezike in je vse prej kot tipičen športni novinar. Razmišlja veliko širše, zato gre mnogim, tudi odgovornim v FIS, zelo na živce. Je razgledan in z njim lahko govoriš o vseh temah – tudi o položaju Evrope danes in recimo o Brexitu: "Mislim, da je bilo pri Brexitu ogromno manipulacij. Podobno je bilo pri ameriških volitvah pred dvema letoma. Na žalost je prelahko manipulirati z ljudmi. Veliko britanskih politikov je lagalo o prednostih izhoda iz Evropske unije. Bojim se, da so pred Britanci kar težki časi."

Srečujem ga že 20 let...eden največjih poznavalcev belega cirkusa...Alberto Tomba mu je kuhal špagete, za Tino Maze pravi, da je njegova "ljubica"..novinarski nomad, predsednik Aijs, zdaj celo podpredsednik Smučarske zveze Gruzije...v nedeljo pa gost na Valu 202..tudi o Brexitu.. pic.twitter.com/M64ic7tAII

— Aleš Smrekar (@Alesmrekar) November 22, 2018

Aleš Smrekar