Glasba

MMETA – nove evropske glasbene nagrade

Prvi dobitniki nagrade so že znani, dobitnika nagrade popularnosti lahko izberete tudi vi. In odpotujete v Groningen!

MMETA-2019_1920x1280_names_72dpi
MMETA nagrajenci 2019
foto: MMETA

Music Moves Europe Talent Awards oziroma MMETA so nagrade, ki so nasledile EBBA`s (European Border Breakers Award). Tudi nove nagrade bo evropska glasbena industrija podeljevala obetavnim, ne nujno uveljavljenim glasbenikom, in sicer januarja v Groningenu, v sklopu Eurosonica, največjega »showcase« festivala v Evropi.

Slovenci na festivalu Eurosonic

Tridnevno dogajanje v Groningenu zadnjih nekaj let mineva tudi s slovensko udeležbo. Zgolj Val 202 vsako leto na Nizozemsko pošlje slovenskega izvajalca, ki – po mnenju glasbenega uredništva – ima potencial, da cilja izven naših meja. Tokratni izbranci so Torul, na preteklih edicijah Eurosonica pa so s pomočjo Vala 202 nastopali recimo Jardier, Jakob Kobal in Koala Voice.

Poleg Torul bodo na prihajajoči izvedbi Eurosonica nastopali še Kukla in pa The Canyon Observer; oboji so bili izbrani na vsakoletnem razpisu, prek katerega organizatorji izberejo večino od približno 350 nastopajočih. Ja, 350 (!) izvajalcev se vsako leto predstavi v Groningenu; za primerjavo: ljubljanski Ment, ki je Eurosonicu soroden festival, je doslej največ gostil 60 izvajalcev.

Nagrajenci MMETA

Pred dnevi je mednarodna žirija že sporočila imena dobitnikov nagrad MMETA. Teh je skupaj 12, po dva sta zmagala v vsaki od kategorij: pop, rock, elektronika, RnB/Urban, hip hop/rap ter kantavtorji.

Bishop Briggs (VB) and Lxandra (Fi) [Pop], Pale Waves (VB) and Pip Blom (Niz) [Rock], Smerz (Nor) Stelartronic (At) [Elektronika], Rosalía (Špa) and Aya Nakamura (Fr) [RnB/Urban], Blackwave. (Be), Reykjavíkurdætur (Isl) [Hip Hop/Rap], Avec (At) and Albin Lee Meldau (Šve) [Kantavtor].

Za razliko od predhodnih nagrad EBBA, so MMETA ločene po žanrih. V vsaki od šestih kategorij so bila po štiri glasbena imena, žirija je za zmagovalca razglasila po dva v vsaki kategoriji. Izmed dvanajsterice pa lahko vi pomagate izbrati dobitnika nagrade popularnosti. Navodila za glasovanje najdete tukaj.

Vsi Evropejci, ki bodo oddali svoj glas, se bodo avtomatsko potegovali za nagrado: pot na 3-dnevni festival Eurosonic v Groningen. Za 2 osebi.