''Na moje oči: Zgodbe iz Iraka'' je naslov razstave, ki jo bodo danes odprli v Jakopičevi galeriji v Ljubljani. Razstava je bila konec leta 2017 premierno predstavljena v centru sodobnih umetnosti DOX v Pragi, predstavlja pa podobo današnjega življenja v Iraku, kot jo vidijo skozi objektiv iraški fotografi – natančneje: fotografske zgodbe predstavljajo predstavniki mlajše generacije: Aram Karim, Bnar Sardar, Hawre Khalid, Seivan M. Salim, Rawsht Twana in Ali Arkady. Dodane so jim zgodbe iz fotografskega arhiva Twana Abdullaha, čigar delo sega v obdobje med letoma 1974 in 1992, ter videnja dveh italijanskih fotografov, ki sta živela in delala v Iraku – Daria Bosia in Stefana Carinija.

Podoba današnjega življenja v Iraku kot jo vidijo skozi objektiv iraški fotografi

Razstava Na moje oči: Zgodbe iz Iraka je bila konec leta 2017 premierno predstavljena v centru sodobnih umetnosti DOX v Pragi, od danes do 3. marca pa bo gostovala v v Jakopičevi galeriji v Ljubljani. Postavitev, ki je nastala na pobudo DOX-a in nomadskega umetniškega studia za dokumentarne projekte DARST’, predstavlja podobo današnjega življenja v Iraku, kot jo vidijo skozi objektiv iraški fotografi – natančneje: fotografske zgodbe predstavljajo predstavniki mlajše generacije: Aram Karim, Bnar Sardar, Hawre Khalid, Seivan M. Salim, Rawsht Twana in Ali Arkady. Dodane so jim zgodbe iz fotografskega arhiva Twana Abdullaha, čigar delo sega v obdobje med letoma 1974 in 1992, ter videnja dveh italijanskih fotografov, ki sta živela in delala v Iraku – Daria Bosia in Stefana Carinija.

”Na razstavi smo hoteli prikazati običajne, vsakdanje podobe. Zato se ne osredotočamo samo na vojno. Tam je vojna, ves čas je navzoča. Ne moreš se ji izogniti, če je v zadnjih petnajstih letih nasilno umrlo toliko sto tisoč ljudi, toda vojna je ozadje, pred katerim teče življenje. In zato smo izbrali dela, ki so močna, dobro izdelana, ki imajo etiko, predanost, so dolgotrajna dela – npr. poglavje ”Adam Karim – Tihotapci” predstavlja avtorjevo šestletno delo v zelo težkih razmerah, v katerih nihče drug ni imel dostopa,” pravi fotograf, urednik, ustvarjalec projekta in kurator Stefano Carini.

Razstavo Na moje oči: Zgodbe iz Iraka so v Jakopičevi galeriji pripravili v sodelovanju s praškim centrom sodobnih umetnosti DOX, z nomadskim umetniškim studiem za dokumentarne projekte DARST in italijanskim kulturnim inštitutom, ki v svojih prostorih gosti spremljevalno razstavo Ženska, luna, kača Stefana Carinija.

Jolanda Fele