Poslovne krivulje

Kako biti odporen na prihodnost?

"Če ne zgradiš kulture podjetja pred tem, ti najboljša tehnologija ne pomaga prav nič in se tvoje investicije ne povrnejo," analitik Daniel Newman, ki raziskuje digitalizacijo v podjetjih

IMG-7236
Daniel Newman
foto: Gašper Andrinek

Analitik Daniel Newman raziskuje digitalne preobrazbe svetovno najbolj vzdržljivih podjetij ter na podlagi teh raziskav svetuje ostalim, tudi manjšim, kako se čim bolj prilagoditi vedno hitrejšim spremembam v svetu podjetništva, da bi postali odporni na prihodnost, ki je nepredvidljiva.

“Organizacije, ki so pripravljene na spremembe imajo najboljše možnosti, da postanejo uspešne pri digitalizaciji. Največ je v tem, da znaš prepričati naslednje generacije. Če ne boš imel organizacije, ki ni pripravljena na spremembe, ljudje ne bodo želeli delati zate, kupovati od tebe ali priti v tvojo trgovino. Vsi si želijo napredka, nihče ne bi rad izostal.”

Daniel Newman poleg “sprememb” za ključne stebre pri uspešni digitalni preobrazbi podjetja postavi še “ljudi, izkušnje, inovacije, vodenje in transformacijo, tehnologijo”, nazadnje pa doda še kulturo v podjetjih, za katero pravi, da je v bistvu najpomembnejša.

Tehnologija ne rešuje vseh problemov, ki jih ima tvoje podjetje. Včasih misliš, da jih. Ampak jih ne. Lahko imaš najboljšo tehnologijo, ampak, če ti kultura šepa, pomeni, da verjetno nimaš najboljšega talenta, nimaš dovolj sredstev in verjetno tudi ne razumeš svojih strank.

Organizacije ugotavljajo, da je digitalna preobrazba ključ do njihovega preživetja v času, ko posel poganja tehnologija. Vendar se pri tem lahko ujamejo v past in mislijo, da je digitalna transformacija zgolj tehnološka zgodba.

Mislim, da ni pametno kar reči, da bi vse moralo biti digitalizirano že zdaj. Ker ljudje ne morejo iti v isti korak s časom kot tehnologija. Tehnologija namreč ni tako dolgo prisotna med nami, kot si mislimo, da je.


Finančni komentar je torkat prispeval Jure Klepec, vodja upravljanja v skupini Ilirika.