Slepi najprej prebirajo semena, potem brajico

Boštjan Vogrinčič je slepi športnik, ki razlaga, kakšen je proces opismenjevanja pri slepih. "Ker moramo uriti blazinice na prstih, najprej začnemo s tipnimi vajami: med drugim prebiramo semena!"

Luka Pavlin, Katarina Černe, Boštjan Vogrinčič
foto: Val 202

Slepi in slabovidni se zanašajo na druga čutila, zato sta pri njih izredno pomembna tip in sluh. Boštjan Vogrinčič je slepi športnik, ki je bil na štirih paraolimpijskih igrah in je član slovenske goallball reprezentance. Pripoveduje, kakšen je proces opismenjevanja slepih, zakaj rad bere in kdaj se zanaša na zvok.

Luka Pavlin je slaboviden, a ne pusti, da bi ga to kakor koli omejevalo. V prostem času se ukvarja z gledališčem in hodi na študijski krožek. Pravi, da je lepota čisto subjektivna, iščeš jo odznotraj. “Za knjigo pa ne rečeš, da je lepa, ampak dobra!”

Katarina Černe pozna oba. Je bibliotekarka v knjižnici slepih in slabovidnih Minke Skaberne. Ana Karenina, ki je za videče dostopna v dveh knjigah, je za slepe prilagojena v 30 zvezkov! “Slepi berejo več kot videči: kriminalke, ljubezenske romane, poezijo, dramatiko … Potrebe in želje so enake kot pri videčih, le da lahko mi gremo v knjižnico ali si knjigo kupimo, slepi in slabovidni pa morajo počakati, da je knjiga na voljo v njim dostopnem formatu.”