Ludemila Silva z Zelenortskih otokov že šest let živi v Sloveniji, kjer študira medicino. Njen materni jezik je portugalščina, govori tudi angleško, francosko in špansko, obvlada kreolski jezik, hkrati pa je prava mojstrica slovenščine, ki obožuje slovensko kulinariko - predvsem golaž.

Ludemila Silva z Zelenortskih otokov že šest let živi v Sloveniji, kjer študira medicino

25-letna Ludemila Silva bo pri nas še najmanj dve leti oziroma do konca študija, želi pa pri nas tudi opraviti specializacijo. Če bo dobila novo štipendijo, bo najverjetneje postala nevrologinja. Prestolnica Slovenije se ji zdi čudovita, predvsem pa varna in polna priložnosti. Ob popoldnevih v Kinu Bežigrad pomaga pri otroških zabavah, rada pa ima tudi našo hrano.

“Na začetku sem potrebovala nekaj časa, zdaj pa vašo prehrano obožujem. Najraje imam golaž, tako da se včasih hecam, da sem že prava Slovenka.”

Njen materni jezik je portugalščina, govori tudi angleško, francosko in špansko, obvlada kreolski jezik, hkrati pa je prava mojstrica slovenščine.

“Opazila sem, da zdaj že razmišljam v slovenščini. Bi se pa rada naučila še več jezikov, vendar imam trenutno premalo prostega časa.”

Želi se vrniti v domovino, saj bi pridobljene izkušnje rada prenesla na Zelenortske otoke. Čeprav njena država ni del Evropske unije in povezave še niso najboljše, je prepričana, da ima kljub velikemu manevrskemu prostoru Unija še vedno pozitiven predznak.

“Če so države povezane med seboj, lahko skupaj skrbijo za lepšo prihodnost vseh. Evropska unija sama po sebi se mi vsekakor zdi super zadeva.”

Matevž Polajnar