Boštjan Anžin se oglaša iz Beograda, kjer je na obisku avstrijski kancler Kurz, ki skuša rešiti konflikt med Beogradom in Prištino. Sicer v Beogradu čakajo na prižig lučk, ki bi moral biti že 3. 11.

Zelo aktualno je spet Kosovo, avstrijski kancler Kurz je bil včeraj v Beogradu, danes na Kosovu. “Po vseh izjavah sodeč smo še zelo daleč kakšni rešitvi, še vedno je igri ‘menjava ozemlja’, ki si jo vsak predstavlja drugače, nekaterim je zbudila pričakovanja, drugi govorijo o nevarnosti novih konfliktov, o tem, da se odpira pandorina skrinjica. Vučić pravi, da je ta odprta že od leta 2008, ko so dovolili, da je Kosovo razglasilo neodvisnost.”

Prišlo je tudi do novega spora – ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne so v pariškem Notre damu razobesili zastave (86 + 11 organizacij), da počastijo spomin … med njimi je pa tudi kosovska, kar je vrglo pokonci srbske politike.

“Ampak tudi protesta ne bodo vložili, češ, da ne morejo preprečiti, da se to itak dogaja ves čas, pa še pričakujejo obisk Macrona enkrat v prihodnosti, pa se ne bi zamerili.”

V Bosni in Hercegovini še vedno močno odmeva smrt dveh policistov – Adisa Šehovića in Davorja Vujinovića, ki so ju ob čisto normalni patrulji, še v avtu ustrelili – domnevno avtomobilska mafija. V Makedoniji pa so odkrili, da bi bila njihova prihodnost lahko v pridelavi marihuane za medicinske potrebe, ker da ima idealne pogoje. To je celo tema vrha Makedonija2025, ki bo v naslednjih dneh potekal v Skopju. Makedonija je edina na Balkanu, ki je legalizirala uporabo za medicinske potrebe, veliko naj bi bilo zanimanje tujih investitirjev. Svetovna poraba medicinske konoplje je višja od 7 milijard dolarjev, v treh letih naj bi se tržišče potrojilo.

“V Beogradu sicer čakajo, da prižgejo novoletne lučke v Beogradu, vse je bilo načrtovano za 3. 11., pa so prestavili, domevno zato, ker imamo indijansko poletje in več kot 20 stopinj. Dokončno bo vse zagorelo 15. 11. kot v Parizu.”

 

 

Damjan Zorc