Luka Dončić se je čez lužo pridružil Anžetu Kopitarju in Goranu Dragiću

Težko je za fanta pri 19 letih reči, da je največji potencial za slovensko športno zvezdo svetovnega formata. No, če hočete, za največjega zaslužkarja med našimi športniki, če so devize lažje merljive kot slava. Luka Dončić je postal zvezdica ameriške košarkarske scene, še preden je odigral prvo sekundo v ligi NBA. Na naboru izbran kot eden največjih košarkarskih talentov tega trenutka na svetu, promoviran je med udarnimi obrazi kluba iz Dallasa. Navduševal je že na pripravljalnih oziroma revialnih tekmah s svojim klubom. In to je šele začetek. Noben slovenski športnik ni vstopil v svet športnega šovbiznisa skozi tako velika vrata kot Luka. Že mladoleten je imel svojega osebnega opremljevalca s športno opremo.

Ima vse lastnosti za zvezdo svetovnih razsežnosti: atraktivna igra, razposajenost, odlično se znajde v medijskem svetu, dejaven na družabnih omrežjih, prikupno navihan. Njegova zgodba je povsem drugačna kot pot preostalih slovenskih vzhajajočih zvezd: nič intervjujev do 18. leta, je kralj Youtuba, že davno snema promocijske spote za klub, ligo, pokrovitelje.

Če se samo spomnim, da je Anžeta Kopitarja v prvi sezoni lige NHL lahko skoraj vsak slovenski novinar poklical, kadar je hotel. Nepojmljivo za ameriške športnike, vajene komuniciranja samo na novinarskih konferencah, na dnevu odprtih vrat ali prek posrednikov za odnose z javnostmi. No, tudi pri Kopitarju se je gostoljubje omejilo, ko je dobil nekaj nevljudnih novinarskih klicev sredi ameriške noči.

Vajeni smo, da je Goran Dragič postal obraz franšize, kluba iz čudovitega Miamija, kar pomeni, da je oblegan po vsaki tekmi. Jasno nam je, da največji slovenski športniki ne morejo v miru na večerjo v restavracijo.

Luka Dončić pa postaja medijska zgodba razsežnosti, ki so Slovencem še neznane. Američani mu napovedujejo vlogo najboljšega novinca v sezoni, kar je seveda odskočna deska za vstop med največje v ligi NBA. Amerika ga odkriva, spoznava. Medijske hiše že tekmujejo v predstavljanju njegove zgodbe. Pišejo se knjige o Luki v več jezikih. Nastajajo televizijske oddaje, pa reportaže iz Slovenije.

Svoj kamenček je dodal tudi Val 202 in pripravil radijski dokumentarec. V angleščini. Da svetu predstavimo fenomen fantiča, ki obožuje žogo in košarko. Njegovo pot iz Savskega naselja do NBA (No, spotoma pa se je še malo družil s Christianom Ronaldom in španskim kraljem.). Da orišemo fanta, ki združuje na videz nemogoče: neskončno igrivost in neverjetno tekmovalnost. Da predstavimo slovenski šport, ki je fenomen. In tudi povemo, da smo evropski košarkarski prvaki. Se navsezadnje tudi malo pohvalimo. Zakaj pa ne?

Sestavili smo mozaik v radijski dokumentarec – z naslovom:

Luka Dončič – becoming Wonderboy. Morda bo pritegnil tudi vas. Najdete ga na naši spletni strani.

Franci Pavšer