RH 202

Amsterdam Dance Event 2018

Eden največjih dogodkov v svetu elektronske plesne glasbe, ki vsako leto privabi več kot 400 tisoč obiskovalcev

Mark Richter_20181017_EMIN2187 (2)
foto: Mark Richter (ADE2018)

Nizozemska prestolnica je bila tretji oktobrski teden že tradicionalno ovita v barve enega največjih dogodkov v elektronski glasbeni industriji na svetu.
23. Amsterdam Dance Event je tokrat v deželo tulipanov pripeljal več kot 400 tisoč obiskovalcev iz več kot sto držav sveta.

Med 17. in 21. oktobrom se je v Amsterdamu zvrstilo več kot 450 nočnih in 600 dnevnih dogodkov, na katerih je nastopilo kar 2500 glasbenih izvajalcev in približno 600 govorcev, ki so delili svoje znanje in izkušnje z ljubitelji elektronske glasbe in takšne industrije.

Velik poudarek so organizatorji tokrat namenili azijskemu tržišču, ki preteklih nekaj let na široko odpira vrata didžejem in drugim ustvarjalcem plesne elektronike. Na predavanjih, ki so potekala v teatru DeLaMar, enem izmed osrednjih treh dnevnih prizorišč, smo ujeli predstavnike nočnega kluba Bassiani ter pobudnike upora, ki se je zgodil maja v glavnem mestu Gruzije, francoskega superzvezdnika Davida Guetto, ki je v pogovoru z urednico digitalnih vsebin pri DJMag razkril, zakaj je svoj sedmi studijski album obogatil z dodatno ploščo, ki jo je podpisal z vzdevkom Jack Back. Delegati letošnjega dogajanja z naslova ADE pa smo bili med drugimi tudi priča zanimivim razpravam o lažnih in zavajajočih številkah sledilcev na družbenih omrežjih ter ustvarjanju blagovnih znamk didžejev, ki sledijo preverjenim strategijam ekip strokovnjakov iz glasbene industrije.

foto: Laura Jacobs (ADE 2018)

Vodilni govorci konferenčnega dela #ADE18 pa so bili to leto Albert Van Abbe, Bonobo, Bruce Carbone, Imogen Heap, Jean Michel Jarre, Lena Willikens, Nile Rodgers, Paupla Temple, Kerry Trainor, Orbital in drugi.

Mesto, v katerem živi dobrih 800 tisoč prebivalcev, je v tednu, ki je bil posvečen elektronski plesni glasbi, z veliko dobrodošlico sprejelo že omenjeno število privržencev in sodelujočih v omenjeni kulturi. Kljub velikim dogodkom – kot je bil četrtkov poslovilni koncert domačina Hardwella, ki je skupaj s simfoničnim orkestrom Metropole Orkest postregel z zbirko plesnih uspešnic, sobotni izbor za DJMag Top 100, v katerem je že tretje leto zapored slavil 22-letni Martin Garrix ter ADE edicija priljubljenega festivala Awakenings – pa je bila večina nočnih klubov in drugih prizorišč že ob zgodnjih urah prijetno polna.

foto: Sacha Hoebergen (ADE 2018)

Dogodka Amsterdam Dance Event se vsako leto udeleži tudi veliko število agentov, promotorjev ter glasbenih ustvarjalcev iz Slovenije, Hrvaške in Srbije, svoj pečat nekaj metrov nad tlemi pa je v žerjavu Crane Hotel Faralda letos pustila tudi ekipa festivala Exit, ki je postregla z butičnim predstavitvenim žurom, na katerem so za dobro razpoloženje skrbeli balkanski mojstri tehno ritmov Marko Nastić, Ilija Đoković, Mladen Tomić, Siniša Tamamović, DJ Jock in Nevena Jeremić.

foto: Fotograafniels.nl | Niels de Vries

ADE bo prihodnje leto dobil tudi novo vodstvo, s položaja prvega moža se namreč umika Richard Zijlma, vodenje največje glasbene konference na svetu pa prevzema Mariana Sanchotene.

RH 202 #198

01. Kaz James & Nick Morgan – Paradise (Original Mix)
02. Mat.Joe – Disco Ballz (Original Mix)
03. Dennis Cruz & Leon (Italy) – My Hood (Original Mix)
04. Sneaky Sound System – Can’t Help The That I Feel (David Penn Remix)
05. Calvin Harris & Sam Smith – Promises (Sonny Fodera Extended Remix)
06. Shiba San & Tim Baresko – All I Need (Extended Mix)
07. Nasser Baker – Say Something (Dennis Ferrer Remix)
08. Chris Lake & Green Velvet – Deceiver (Extended Mix)
09. Duke Dumont – Runway (Extended Mix)
10. Jack Back – (it happens) Sometimes (Extended Mix)
11. Diplo, Dua Lipa, Mark Ronson & Silk City – Electricity (Original Mix)
12. Rufus Du Sol – Underwater (Adam Port Remix)
13. Kalyma – Red Man Calypso (Whitesquare Remix)
14. Jos & Eli – Tanzania (Blond:Ish Remix)
15. E.Myers – Dreamland (Original Mix)
16. Backsvart & Simon Kiisk – Blood Moon (Mathias Hinds Remix)
17. The Prodigy – Light Up The Sky (Special Request Remix)