V skladu z novim dogovorom morajo biti potrošniki na spletnem trgu jasno obveščeni, če kupujejo od profesionalnega trgovca ali fizične osebe.

V skladu z novim dogovorom morajo biti potrošniki na spletnem trgu jasno obveščeni, če kupujejo od profesionalnega trgovca ali fizične osebe

“Če kupujete od osebe, lahko sicer dobite boljšo ceno, ampak če kupujete od trgovca, imate več pravic. Če je blago pokvarjeno, imate možnost, da zahtevate popravilo. Tega pri fizični osebi ne morete. Pred nakupom morate torej vedeti, od koga kupujete.” – v. d. direktorice na generalnem direktoratu Evropske Komisije za pravosodje in varstvo potrošnikov Marie-Paule Benassi

Potrošniki bodo pri iskanju na spletu tudi jasno obveščeni, ali je trgovec plačal za uvrstitev med rezultate iskanja, spletne platforme bodo morale tudi obveščati o ključnih parametrih, ki določajo razvrstitev rezultatov. Pri spletnem nakupovanju se nam torej obeta več preglednosti, pomembna sprememba bo veljala pri vračilu kupljenega blaga prek spleta.

Potrošnik bo izgubil pravico do odstopa od pogodbe, če bo blago že uporabil, namesto da bi ga samo preskusil, kot bi to storil v klasični trgovini. Skoraj preveč slikovit primer: potrošniki so kupovali obleke za maturantski ples, obleko samo enkrat nosili in potem, kako presenetljivo, ugotovili, da jim ne ustreza ter jo vrnili spletnemu trgovcu.

Novi dogovor naj bi sicer prinesel koristi za podjetja, ki delujejo pošteno. Ocena EK je, da imajo podjetja zaradi ravnanja v skladu s potrošniškim pravom v povprečju nizke stroške, Komisija pa zvišuje tudi kazni za tiste, ki izkoriščajo potrošnike in si skušajo zagotoviti nepošteno prednost pred tekmeci. Marie-Paule Benassi poudarja, da se morajo nepošteni trgovci bati kazni. Kazni morajo biti učinkovite, sorazmerne in odvračilne.

“Za obsežne kršitve, ki bodo povzročile škodo potrošnikom v več državah članicah EU, bo predvidena najvišja denarna kazen v višini štirih odstotkov letnega prometa trgovca v vsaki prizadeti državi članici.”

Finančni komentar je prispeval Marko Bombač, vodja analiz pri NLB-skladih.

Anja Hlača Ferjančič