Čeprav se iz uro v uro vrstijo pozivi za prepoved za soboto napovedanega shoda neofašističnega gibanja CasaPound v Trstu, neofašisti napovedujejo celo večjo udeležbo kot maja 2015 v Gorici. Prejšnji teden je evropski parlament z veliko večino sprejel resolucijo, s katero poziva k prepovedi neofašističnih in neonacističnih skupin v EU. Za resolucijo je v Strasbourgu odločno glasovala tudi švedska evroposlanka Soraya Post, ki so ji kot pripadnici romske manjšine in odkriti protifašistki že večkrat grozili celo s smrtjo.

Zakaj moramo neofašizem nujno ustaviti?

"Širjenje sovraštva bo vplivalo na vse družbene skupine, tudi tiste, ki so morda danes v privilegiranem položaju," opozarja švedska političarka Soraya Post, ki so ji že večkrat grozili s smrtjo

Čeprav se iz uro v uro vrstijo pozivi za prepoved za soboto napovedanega shoda neofašističnega gibanja CasaPound v Trstu, neofašisti napovedujejo celo večjo udeležbo kot maja 2015 v Gorici. Prejšnji teden je Evropski parlament z veliko večino sprejel resolucijo, s katero poziva k prepovedi neofašističnih in neonacističnih skupin v EU.

Za resolucijo je v Strasbourgu odločno glasovala tudi švedska evropska poslanka Soraya Post, ki so ji kot pripadnici romske manjšine in odkriti protifašistki že večkrat grozili celo s smrtjo. Prepričana je, da živimo v zelo nevarnih časih, ko celo nekateri najvišji politiki širijo sovraštvo. “Videli smo, česa so sposobna temna gibanja, ki jih poznamo iz – ne še tako zelo daljne – zgodovine. Zato se moramo boriti proti njihovemu vse hujšemu nasilju. Danes so neonacisti in neofašisti spet v vzponu. Temu se moramo postaviti po robu. Moramo pokazati svojo evropsko držo, da smo se pripravljeni boriti proti temu, da smo pripravljeni braniti svoje demokratične vrednote.”

Določene pravice so si včasih v nasprotju, toda svoboda izražanja ni absolutna pravica. Če se na svobodo izražanja sklicuje pri kršenju pravic različnih skupin v naši družbi, se moramo temu upreti. To je zloraba demokratičnih orodij.

Opozarja na poskuse spreminjanja zgodovine in zanikanja holokavsta: “Širjenje sovraštva bo vplivalo na vse družbene skupine, tudi tiste, ki so morda danes v privilegiranem položaju.

Po prepričanju Soraye Post bi morali shode, kot je ta, ki je za to soboto napovedan v Trstu, nujno prepovedati. “Ni dovolj samo pripraviti protifašistično zborovanje. Družbi moramo pokazati, da gre zares in da takšnih gibanj ne bomo več sprejemali.

Resolucija o vzponu neofašističnega nasilja v Evropi države poziva k vzpostavitvi sistemov nadzora pojava neofašizma, sovražnega govora, ki je z njim povezan, manipulacij in ustrahovanja ljudi. Žal ni pravno zavezujoča.

Gorazd Rečnik