Posebna imunoterapija za zdravljenje raka; Preboj na področju laserske fizike; Razvoj zelene kemične industrije. To so letošnje Nobelove nagrade za medicino, fiziko in kemijo. Kaj prinašajo velika znanstvena odkritja tudi v naša vsakdanja življenja? V posebnem podkastu analiziramo s slovenskimi strokovnjaki: doc. dr. Mirjano Rajer, izrednim prof. dr. Igorjem Poberajem in doc. dr. Marjetko Podobnik.

S slovenskimi strokovnjaki analiziramo, kaj prinašajo letošnje Nobelove nagrade s področja medicine, fizike in kemije v naše vsakdanje življenje

Posebna imunoterapija za zdravljenje raka, preboj na področju laserske fizike, razvoj zelene kemične industrije. To so letošnje Nobelove nagrade za medicino, fiziko in kemijo. Kaj ta velika znanstvena odkritja prinašajo v naše vsakdanje življenje?

V posebnem podkastu analiziramo s slovenskimi strokovnjaki: doc. dr. Mirjano Rajer, izrednim prof. dr. Igorjem Poberajem in doc. dr. Marjetko Podobnik.

"Imunoterapija je pravi čudež! Velik napredek pri zdravljenju raka pljuč zaznavamo tudi v Sloveniji."

?Onkologinja doc. dr. Mirjana Rajer navdušeno komentira #NobelPrize2018 za medicino. Več v posebnem podkastu @FrekvencaX v četrtek ob 12.00 na @Val202 pic.twitter.com/1NRY2MTfSA

— Luka Hvalc (@vahlc) 3 October 2018

Dr. Igor Poberaj je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev optičnih pincet, tehnologije, za katero je njen odkritelj Arthur Ashkin prejel Nobelovo nagrado za fiziko.

Več o praktični uporabi laserske tehnologije, jutri ➡️ @FrekvencaX @Val202 pic.twitter.com/FuEkc1sfl4

— Gašper Andrinek (@Caspersek) 3 October 2018

Če smo zelo slikoviti, bi lahko rekli, da so vsi trije nagrajenci preselili Darwina v epruvete.#NobelPrize2018 za kemijo analizira dr. Marjetka Podobnik pic.twitter.com/FC0MbhnnbU

— Frekvenca X (@FrekvencaX) 4 October 2018

 

Na podkast Frekvence X se lahko naročite zgoraj na gumbu “Naroči se na podkast“. S tem se bo vsaka nova epizoda znašla pri vas, takoj ko jo bomo objavili.

Pridružite se ustvarjalcem v pogovoru na Facebooku in Twitterju.

Hitro odgovarjamo tudi po elektronski pošti, pišite avtorjem (Maja: maja.ratej@rtvslo.si, Luka: luka.hvalc@rtvslo.si, Maja: maja.stepancic@rtvslo.si, Jan: jan.grilc@rtvslo.si). Veseli smo kakršnih koli vsebinskih namigov, idej o tem, kako znanost še bolje povezovati z našimi frekvencami, in vseh ostalih pobud, popravkov in kritik.

Gašper Andrinek, Luka Hvalc, Maja Ratej