Čeprav je dopolnil že skoraj 90 let, je dramski in radijski igralec Jurij Souček še vedno čil in zdrav, predvsem pa odličen sogovornik. V srca slovenskih gledalcev in poslušalcev je, med drugim s kultno risanko Pipi in Melkijad, zapisan že zelo dolgo, najbolj pa ga povezujemo s predstavami in igrami za otroke.

"Igranje za otroke je krasna naložba. Gospod Bobovnik mi je rekel, da sem igralec za tri generacije. Kaj je še lahko lepšega?"

Diplomiral je na trgovski akademiji in pozneje na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani, na oddelku za igro. Stalni član drame je bil kar 40 let, v vsem tem času pa je bil tudi velik prijatelj radia.

"Že dolgo sem bil igralec, v Mostah smo imeli igralsko družino. Kmalu po prvi vojni so me našli in me pripeljali na radio. Prebral sem neko kratko novelo Ernesta Hemingwaya, potem pa sem bil stalni član radijske ekipe."

Prejšnji teden je postal dobitnik nagrade Franeta Milčinskega - Ježka za življenjsko delo in tudi ime tedna na Valu 202. Z Ježkom sta bila znanca, morda celo prijatelja, malo samotarja, malo kritika, v marsičem pa sta se strinjala.

"Oba sva, zgleda, optimista glede politike. 40 let si misliš, da bo bolje, potem greš v pokoj in misliš, da bo bolje, še zdaj mislim, da bo bolje."

Petje je prava popestritev tako na odru kot v radijskem ali televizijskem studiu in bi moralo biti ključen del igralske izobrazbe tudi danes, je prepričan Jurij Souček.

"Posluh je bil za igralce včasih nujen, petje, celo opere so bile del moje izobrazbe. Tudi v radijskih igrah za otroke je fino, če po desetih minutah v eter namesto govorjenja spustimo pesmico."

Damjan Zorc