V Galeriji ŠKUC v Ljubljani bo nocoj premiera predstave Kikí v režiji Nataše Berce in z Janjo Majzelj v naslovni vlogi. Uprizoritev je zasnovana na podlagi resničnega življenja Kiki de Montparnasse. Kikí je bila muza, model, umetnica, uspešna slikarka, pevka, igralka. Iz njene osebne zgodbe pa se izrisuje pozicija občutljive svobodomiselne ženske, ki je na začetku 20.stoletja živela po svojih pravilih.
Člani Pihalnega kvinteta Slowind, ki se jim bodo pridružili številni domači in tuji glasbeni gosti, bodo v tem mesecu še zadnjič obogatili jesen s festivalom Slowind.
Projekcija digitalizirane, restavrirane in ranljivim skupinam dostopne različice slovenskega celovečernega filma To so gadi bo nocoj v Slovenski kinoteki.

Kikí. Muza. Model. Umetnica. Uspešna slikarka. Pevka. Igralka. Ženska tisočerih podob

Kikí je bila muza, model, umetnica, uspešna slikarka, pevka, igralka. Na podlagi njenega resničnega življenja je nastala predstava, ki izhaja iz avtobiografije in knjig O svobodi in Podrejenost žensk filozofa Johna Stuarta Milla.

Premiera predstave Kikí v režiji Nataše Berce in z Janjo Majzelj v naslovni vlogi bo nocoj Galeriji ŠKUC v Ljubljani. Ponovitve predstave, ki je nastala v produkciji Društva vsestranskih likovnih ustvarjalcev in soprodukciji Galerije ŠKUC, pa bodo sledile jutri in v četrtek.

Člani Pihalnega kvinteta Slowind, ki se jim bodo pridružili številni domači in tuji glasbeni gosti, bodo v tem mesecu še zadnjič obogatili jesen s festivalom Slowind. Na prvem koncertu – danes ob 20-ih v Slovenski filharmoniji – bodo nastopili s prijatelji.

Program 20. festivala ima dve smernici: prva – sodelovanje in izmenjava – je bila rdeča nit tudi pri drugih festivalih Slowind, druga smernica programa pa je poudarek na skladbah, pri katerih so skladatelji in skladateljice šli čez mejo svojih pričakovanj na sosednja polja in s tem še pobarvali svojo govorico.” pravi umetniški vodja skladateljica Nina Šenk.

V Slovenski kinoteki v Ljubljani bo nocoj prav posebna projekcija. Predvajali bodo digitalizirano, restavrirano in ranljivim skupinam dostopno različico filma To so gadi, ki ga je režiser Jože Bevc posnel pred štirimi desetletji. S projekcijo želi Arhiv Republike Slovenije prispevati k vključujoči družbi in gledalcem ne glede na njihovo morebitno senzorno ali fizično oviranost ponuditi užitek ob ogledu ene najbolj priljubljenih slovenskih komedij, v kateri so med drugimi zaigrali Milada Kalezić, Radko Polič in Boris Cavazza.

Jolanda Fele