Kje pa vas čevelj žuli

Boj za parkirna mesta v Celovških dvorih

Stanovalci so prepričani, da se parkirišča sploh ne bi smela prodajati, saj naj bi jim ob nakupu stanovanj obljubljali pravico do njihove uporabe za obiskovalce

celovški dvori garaža
foto: Gorazd Rečnik

Zaključil se je razpis za oddajo ponudb za nakup parkirnih prostorov v garaži Celovških dvorov v Ljubljani za namen javne parkirne hiše. Toda stanovalci so prepričani, da se ta parkirišča sploh ne bi smela prodajati, saj naj bi jim ob nakupu stanovanj obljubljali pravico do njihove uporabe za obiskovalce. Po informacijah iz DUTB je bilo za nakup z izklicno ceno 350.000 evrov izkazanega kar nekaj interesa. Zakaj hoče parkirišča prodati po čim višji ceni in zakaj se stanovalci počutijo izigrane?

Lastniki stanovanj pravijo, da so bila parkirna mesta eden od bistvenih razlogov, zakaj so se odločili za nakup stanovanj v Celovških dvorih.

“Parkirna mesta za obiskovalce so nam bila predstavljena kot nekaj samoumevnega.” – Sonja Nemec

“Prodaja ne bi smela biti izvedena. Soseska je bila projektirana tako, da so parkirna mesta za obiskovalce zagotavljali v garaži. Ta parkirna mesta so del soseske in praktično predstavljajo funkcionalno zemljišče in skupen del vseh etažnih enot,” meni Sašo Rink iz Javnega stanovanjskega sklada MOL.

Na DUTB pravijo, da morajo delovati v korist vseh davkoplačevalcev. “Mi smo to garažno mesto kupili in zdaj ga moramo prodati po čim višji ceni,” pravi vodja stanovanjskega nepremičninskega portfelja Žiga Pfeifer.

 »Čutim se izigranega in menim, da tak način ni etično primeren in je po mojem mnenju zavajajoč.« – lastnik stanovanja Tomaž Jeretina

Kot napovedujejo lastniki stanovanj, se bo zgodba verjetno nadaljevala na sodišču.