Šport 202

Kako je nastal dokumentarec o Luki Dončiću: Becoming Wonderboy

Zgodbo o nastanku dokumentarca v angleškem jeziku o Luki Dončiću: Becoming Wonderboy razlagata avtorja Luka Petrič in Franci Pavšer

Doncic doc -1920×1080

Prvi radijski dokumentarec o Luki Dončiču: Luka Dončič na poti med zvezde je slovensko občinstvo že slišalo, če ste ga zamudili, ga najdete na https://val202.rtvslo.si/2018/06/v-sredo-34/. Takrat je bilo jasno, da gre v ligo NBA, ne pa še kam. V dresu Dallas Mavericks je košarkarski čudežni deček blestel že v pripravljalnem obdobju in zdaj res z nestrpnostjo čakamo njegovo prvo pravo tekmo. Ob tem verjamemo, da Slovenci nismo edini, ki imamo visoka pričakovanja, enako velja tudi za mednarodno javnost. Je to glavni motiv za, recimo ji, angleško verzijo, ki ima podoben naslov – Luka Dončić: Becoming Wonderboy, avtorjev Francija Pavšerja in Luke Petriča?

“Prepričan sem, da zgodba o Luki Dončiću zanima tudi tujo javnost, ker ob tem lahko dodatno predstaviš tudi slovensko košarko in Slovenijo. Najprej smo razmišljali, da bi slovensko verzijo samo prevedli, a to vendarle ne bi bil pravi način. Bilo bi težko poslušljivo recimo za Američane. Zato smo gradivo posneli na novo, cilj pa je bil, da zgodbo sestavimo, preden se začne sezona v ligi NBA. Zdaj o Luki odkrivamo še veliko novega, še bolj ga bo spoznala tuja javnost, a iz tega našega zornega kota, vmeščenega v okolje, v katerem je odraščal, vendarle ne. Američani nikoli ne bi mogli dobiti te slike, ki smo jo mi dobili med njegovimi prijatelji, soigralci, trenerji.”
– Franci Pavšer

“Dve ravni sta v tem dokumentarcu. Ena je bolj tekmovalna, prek njegovega košarkarskega odraščanja v najboljšega evropskega košarkarja v Madridu in v slovenski reprezentanci, druga pa je, kako je Luka Dončić postal Luka Dončić. Zgodbe z igrišča v domači soseski, zgodbe o prihodu v Olimpijo in ekspresnem preskakovanju košarkarskih kategorij.”
– Luka Petrič