Ajdovski skapankerji so svojo dvajsetletnico obeležili tudi s prvim nastopom v Izštekanih.

Ajdovski skapankerji so svojo dvajsetletnico obeležili tudi s prvim nastopom v Izštekanih

Letošnje izštekano leto se je v zgodovino vpisalo kot leto obletnic. V času, ko oddaja praznuje četrt stoletja, se v njej vrstijo podobno okrogli jubileji nekaterih najvidnejših izvajalcev. Med njimi ajdovski skapankerji ELVIS JACKSON, ki obeležujejo dvajsetletnico. Svojega prvega izštekavanja so se lotili zelo pravoverno, povsem akustično, izpolnili pa so si tudi dolgoletno željo igrati s trobili in pihali

V dveh desetletjih so vodilni slovenski skapankerji iz Ajdovščine Elvis Jackson odigrali krepko prek 1000 koncertov. Obredli so vso celino in nastopili na največjih srednjeevropskih glasbenih festivalih ob bok najodmevnejšim imenom v žanrih, ki jih v svoji glasbi združujejo. Njihova diskografija šteje šest albumov. Število rol wc papirja in napihljivih plažnih pripomočkov, ki so jih potrošili na s posebno folkloro nabitih nastopih, pa ostaja skrbno varovana skrivnost.

"Bilo je kot vlak, na katerega smo stopili in nismo šli nikoli več dol," pripovedujejo. “Prvi nastop smo imeli na pustno soboto leta 1998 v ilirskobistriškem MKNŽju. Po dveh vajah smo odigrali 45 minut repertoarja, pri katerem je bilo najboljše to, da ni moglo iti nič narobe." Kako je to mogoče, izveste v govornem delu tokratnih Izštekanih. V glasbenem pa najdete več kot pravoverno izštekavanje, vse posebej izbrane skladbe so Elvisi odigrali povsem akustično“Izštekanim smo se izogibali dvajset let. In evo, zdaj smo tukaj. Če že to počnemo, si bomo naredili žur in si izpolnili dolgoletno željo nastopiti s pihali in trobili. Kljub akustiki in številnim milejšim tonom je pokalo!

Sicer pa so Elvis Jackson v zadnjih mesecih nadvse delavni. Nedavno so napisali in izvedli skupno skladbo s Heleno Blagne (!). Pravkar je izšel nov singel “Can’t Get Enough”28. novembra 2018 pa je bil v ljubljanski Cvetličarni veliki koncert ob dvajsetletnici z gosti, razdeljen na električni in akustični del.

 

Facebook posnetek. 

Jure Longyka