Ime tedna

Odkritje, ki daje upanje pacientom

Ime tedna je dr. Igor Križaj, znanstvenik na Inštitutu Jožefa Stefana, ki je z ekipo sodelavcev odkril in opisal antikoagulantni protein iz kačjega strupa

igor-krizaj
Igor Križaj

Igor Križaj je z ekipo pomembno prispeval k razvoju učinkovine, ki usmerjeno zavira strjevanje krvi v venah in preprečuje nastanek resnih bolezni srca in ožilja: “Odkritje ni naključno. Seveda izhajamo iz potreb, naša skupina se s tem ukvarja več let. Sodelovali smo tudi s tujimi strokovnjaki.”

Kandidata sta bila še:

Andrej Fink, vodja skupine strokovnjakov, ki je vzpostavila nov, sodoben sistem dispečerske službe pri nas. Do konca prihodnjega leta bo delo reševalnih služb v vsej državi vodeno le še iz dveh centrov, v sistem pomoči pa bodo bolje vključili tudi prve posredovalce in javno dostopne defibrilatorje.

Marija Jakše, kmetica iz Malega Podljubna in prejemnica naziva kmetica leta. Poleg dela na kmetiji je zelo dejavna v domačem lokalnem okolju, zelo uspešna pa tudi pri pripravi pekovskih dobrot. Z ohranjanjem tradicionalnih znanj tako pomembno prispeva pri inovativnih spremembah podeželja.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).