Po očetovi zaslugi se je že v otroštvu navdušila nad vlečnimi psi. Kmalu po diplomi je dobila ponudbo za delo vodnice na Finskem in, po dveh mesecih že naveličana pisarniškega dela, brez pretiranega oklevanja odšla na sever Evrope. Letošnjo zimsko sezono bo tako preživela na Švedskem v bližini Kirune, rudniškega mesta z nekaj več kot 18.000 prebivalci, kjer je največji podzemni rudnik železove rude na svetu.

Zaradi želje po življenju v naravi in ljubezni do vlečnih psov je Hana Urank pustila pisarniško službo in odšla na sever

Po očetovi zaslugi se je Hana Urank že v otroštvu navdušila nad vlečnimi psi. Kmalu po diplomi je dobila ponudbo za delo vodnice na Finskem in, po dveh mesecih že naveličana pisarniškega dela, brez pretiranega oklevanja odšla na sever Evrope. Letošnjo zimsko sezono bo tako preživela na Švedskem v bližini Kirune, rudniškega mesta z nekaj več kot 18.000 prebivalci, kjer je največji podzemni rudnik železove rude na svetu.

Pravi, da v povprečju vsaj en član družine v Kiruni opravlja delo, povezano z rudnikom. Velik del prihodkov pa predstavlja turizem, od safarijev z motornimi sanmi, opazovanja severnih sijev, spanja v slavnem ledenem hotelu do vožnje z vlečnimi psi.

Mitja Peček