Po izjemni zmagi nad Belgijo se slovenski reprezentanci odpirajo vrata med najboljših 6 na svojem 1. svetovnem prvenstvu

Slovenija je prvič na letošnjem svetovnem prvenstvu navdušila, prikazala vrhunsko igro in premagala Belgijo s 3:0 v nizih. Z zmago se odpirajo tudi vrata uvrstitve med šest najboljših, za kar bo treba preskočiti še zelo visoko oviro – Brazilijo.

Slovenija je prvič na letošnjem svetovnem prvenstvu navdušila, prikazala vrhunsko igro in premagala Belgijo s 3:0 v nizih. Z zmago se odpirajo tudi vrata uvrstitve med šest najboljših, zato pa bo potrebno danes preskočiti še zelo visoko oviro, Brazilijo.

Slovenija prvič igra na svetovnem prenstvu, prvič se je uvrstila v drugi del in si sinočnjo zmago priigrala zares priložnost generacije. Če se je to še pred tedni slišalo kot floskula, je po včerajšnji tekmi postalo dejstvo. Čeprav v sistemu tekmovanja štejejo vse tekme prvega in drugega dela, je pred tekmo z Olimpijskimi prvaki Brazilci jasno; zdaj ali nikoli.

Po zmago proti Braziliji, prvi reprezentanci sveta
Če bi pisali scenarij za film, bi ga težko spisali bolje, le da nam zaključek še ni povsem jasen. Slovenija se je pred leti prebila v evropski vrh, zamenjala selektorja, se razletela v drugi svetovni ligi, bila izigrana ob obljubljeni uvrstitvi med elito in prvi del letošnjega prvenstva odigrala samo dobro, včeraj pa odlično. Tako dobro, da bodo zanesljivo pred tekmo s Slovenijo nervozni tudi olimpijski prvaki Brazilci. Tako dobro, da Slovenija lahko razmišlja o zmagi proti prvi reprezentanci sveta. Kakšno zakroženo poglavje bi bila zmaga poroti deželi predsednika mednarodne odbojkarske zveze Arya Grace, ki je v nagovoru v uradnem biltenu svetovnega prvenstva zapisal, da bodo na poti Poljakom k ubranitvi naslova stali predvsem Brazilci in, pozor, Nemci, ki so bili pred štirimi leti tretji, letos pa jih sploh ni na prvenstvu.

Včeraj smo dobili še eno potrditev kakovosti slovenske reprezentance, ko je Argentina v Varni, čeprav brez možnosti za napredovanje, premagala Poljake. Slovenska skupina v Firencah je bila zahtevna, zmaga proti Belgiji s 3:0 pa dokaz da Slovenija zmore bolje, da zmore pogledati tudi proti svetovnemu vrhu. Danes je torej priložnost generacije, priložnost ki se ponudi le vsake štiri leta, Sloveniji prvič in če bomo videli toliko energije, toliko predrznosti in ne nazadnje tudi zbranosti, potem lahko postane 19. svetovno prvenstvo v Italiji in Bolgariji slovenska filmska uspešnica.

Zanesljivo tudi radijska zgodba o uspehu, saj se še zelo dobro spomnimo, kako smo se ježili ob slovenskih zmagah v Sofiji, s kakšnim ponosom smo poslušali Zdravljico pred tekmo in s kakšnim navdušenjem so svojo zgodbo pred tremi leti pripovedovali slovenski odbojkarji. Včeraj je padla četrta reprezentanca Evrope, danes je čas za skalp olimpijskih prvakov.

Zmaga @SloVolley! V tretje gre rado in gre s 3-0! @Val202 pic.twitter.com/kp4CroDToL

— Anja Hlača Ferjančič (@anjahlaca) September 21, 2018

Anja Hlača Ferjančič: “Brazilci so odbojkarska poezija, vsak si jih želi premagati, so zdaj zreli za poraz?”
Jan Kozamernik: “Oni so zreli za poraz vsakič ko igrajo z nami!”

Tako razmišlja 22-letni Jan Kozamernik, pred katerim je še vsa odbojkarska kariera in si želi z v povprečju skoraj desetletje starejšimi reprezentančnimi kolegi poseči po zvezdah. Nocoj bo prava noč za to.

Boštjan Reberšak