Ole Einar Bjørndalen po koncu kariere o novih izzivih

Kralj zimskega športa, biatlonec Ole Einar Bjørndalen, je spomladi uradno končal svojo izjemno kariero. Posvetil se je družini s soprogo in prav tako izjemno biatlonko Belurisnjo Darjo Domračevo, ki je kariero prav tako zaključila ob koncu minule zime. Oba sta gosta mednarodne biatlonske zveze ob robu kongresa v Poreču.

Po tako dolgi in uspešni karieri najbrž ni moč povsem čez noč opustiti športa. Kralj biatlona, oziroma Hanibal, kot so ga tudi imenovali, je na najvišji ravni tekmoval vse od leta 1993 in se je intenzivno pripravljal še za nastop v Pjongčangu. V Južni Koreji je bil po težavah s srcem le opazovalec, oziroma spremljevalec v beloruski reprezentanci.

“Zdaj je lepo, a hkrati čudno, ker sem se toliko let v tem času intenzivno pripravljal na novo zimo. A mislim, da je bila odločitev prava. Počasi opuščam treninge, treniram recimo 30 odstotkov tistega, kar sem počel prej, recimo enkrat na dan kakšno uro, časa pa nimam prav veliko, še vedno precej potujem, in imam precej aktivnosti izven športa”.
– Ole Einar Bjørndalen

Kljub temu, da sta z Domračevo končala karieri, bosta še enkrat tekmovala v prihajajoči zimi. Na vsakoletnem spektaklu na Schalkejevem stadionu v Gelsenkirchnu bosta pomahala v slovo številnim nemškim navijačem.

“Pred nekaj tedni sva se odločila. Vprašal sem jo, če jo zanima še ena tekma pred nemškimi navijači, pa še rada imava to tekmovanje. Pristala sva pa še zanima naju kako se bova obnesla proti najboljšim. Morava se zresniti, in se posvetiti tudi resnemu treningu, poiskati sneg, ker tekma bo konec decembra. To bo najina edina tekma letos, kar precejšen izziv, ker sva res nepripravljena v tem trenutku.”
– Ole Einar Bjørndalen

Za Oleja Einarja Bjørndalena je bil škandal na mednarodni biatlonski zvezi še toliko bolj izrazit, saj je nekdanji predsednik IBU Anders Besseberg, ki je pod preiskavo zaradi prikrivanja ruskega dopinga, njegov rojak.

“Težko je komentirati pred zaključkom preiskave. Trenutno vem kolikor sem prebral in kolikor sem se seznanil v vseh teh letih. Mislim, da je zelo pomembno da najdejo vir težav in ozadje vsega tega. Šport morajo očistiti, tudi ljudi, ki vlečejo napačne poteze v ozadju. Novi predsednik je pred pomembnim izzivom. Upam, da bo mednarodna zveza še več truda vložila v čisti biatlon. To je zelo pomembno za prihodnost, za pokrovitelje, gledalce. IBU dobro in pravilno razvija šport to vem iz lastnih izkušenj. So na pravi poti, v tem primeru pa morajo najprej poiskati težave in upam, nadaljevati v pravo smer.”
– Ole Einar Bjørndalen

In kako velika je želja Oleja Einarja Bjerndalna, da bi vodil svetovni biatlon?

“Zanesljivo ni primeren trenutek. Stvari morajo razčistiti na mednarodni zvezi, potem pa bomo videli, ali bi lahko sodelovali v prihodnosti. Dobivam različne ponudbe, trenutno pa me ne zanimajo. Več kot dvajset let sem potoval naokrog imam pa 44 let. Rad bi se malo umiril, se posvetil družini, enkrat pa mogoče našel izziv tudi v tem. Bomo videli.”
– Ole Einar Bjørndalen

Trenutna služba, služba očeta, če se tako lahko izrazimo, je za pritiskov vajenega Norvežana nekaj povsem novega.

“Precej težja je kot prejšnja. Velika razlika je, takrat sem vedno vedel kakšen je moj cilj, s kom moram sodelovati na kakšen način, da bo prišel rezultat. Vse postane z leti še lažje. Zdaj tudi veš kakšen je cilj, a pot je tako široka in neznana, tako da je precej težje.”
– Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen še vedno večino časa preživi v Avstriji, kjer se je leta pripravljal na tekmovalne izzive, obenem pa morata z Domračevo uskladiti še obiske na Norveškem in v Belorusiji. Norvežan je bil vesel, da je Pokljuka dobila novo priložnost za svetovno prvenstvo, tudi sam pa bi na Rudnem polju razširil tekaške proge, medtem ko je posebej navdušen nad trenutnim stadionom, ki je po njegovem mnenju v primerjavi z drugimi še najbolj intimen.

Uroš Volk