Teden otroka se je začel z mednarodnim dnevom starejših, priložnostjo, da po predvolilni kampanji, v kateri so bila usta nekaterih predstavnikov koalicijskih strank, še posebej ene predstavnice, polna obljub o izboljšanju življenjskih razmer te ranljive družbene skupine, ki jo pesti več perečih problemov sistemske narave, osvetlimo omenjeno problematiko. V tednu otroka je papež Frančišek v Vatikanu odprl škofovsko sinodo. Visoki predstavniki Rimskokatoliške cerkve bodo do konca meseca razpravljali o tem, kako mladim približati institucijo, ki jo zaznamuje dolgoletna sistemska ter sistematično zanikana in prikrivana pedofilija. V tednu otroka so državo pretresli videoposnetki vzgojiteljice, ki je kljub ustrahovanju lastnice zasebnega zavoda za varstvo otrok Kengurujčki, povzdignila glas in s pomočjo novinarke Televizije Slovenija Katarine Golob javnosti razgalila srhljive prakse Branimire Vrečar. Gospa je (domnevno) na črno služila s sadističnim izživljanjem nad otroki in vsemi, ki so ji stopili na pot.

Kvazi-sočutno kramljanje duhovnikov o pedofiliji znotraj zidov RKC, pospremljeno z obveznim samovšečnim zadoščenjem ob pripravljenosti na razpravljanje o teh temah, tokrat ne bi smelo zaleči

Teden otroka se je začel z mednarodnim dnevom starejših, priložnostjo, da po predvolilni kampanji, v kateri so bila usta nekaterih predstavnikov koalicijskih strank, še posebej ene predstavnice, polna obljub o izboljšanju življenjskih razmer te ranljive družbene skupine, ki jo pesti več perečih problemov sistemske narave, osvetlimo omenjeno problematiko.

V tednu otroka je papež Frančišek v Vatikanu odprl škofovsko sinodo. Visoki predstavniki Rimskokatoliške cerkve bodo do konca meseca razpravljali o tem, kako mladim približati institucijo, ki jo zaznamuje dolgoletna sistemska ter sistematično zanikana in prikrivana pedofilija.

Kvazisočutno kramljanje duhovnikov o zločinih nekih drugih duhovnikov znotraj zidov RKC, pospremljeno z obveznim samovšečnim zadoščenjem ob pripravljenosti na razpravljanje o teh temah, tokrat ne bi smelo zaleči. Tudi za kesanje in obljube o samoočiščenju je prepozno. Skrajni čas je za kazenski pregon spolnih zločincev in za korenite reforme, ki bodo – tako kot vselej v zgodovini Cerkve, ko je ta v kakršnem koli moralnem ali etičnem smislu napredovala – morale priti od zunaj.

V tednu otroka so državo pretresli videoposnetki vzgojiteljice, ki je kljub ustrahovanju lastnice zasebnega zavoda za varstvo otrok Kengurujčki povzdignila glas in ob pomoči novinarke Televizije Slovenija Katarine Golob javnosti razgalila srhljive prakse Branimire Vrečar. Gospa je – domnevno – nezakonito služila s sadističnim izživljanjem nad otroki in vsemi, ki so ji stopili na pot.

Mitja Peček