Nedeljski gost

Poveljevanje posadki na veliki jadrnici je kot vodenje večjega podjetja

Legendarni jadralec Dušan Puh, ki je kot krmar na jadrnici Fanatic leta 1994 postal prvi Slovenec z zmago na Barcolani

Ob 50. Barcolani, najštevilčnejši regati na svetu, je bil nedeljski gost legendarni jadralec Dušan Puh. Kot krmar na sicer italijanski jadrnici Fanatic je leta 1994 postal prvi Slovenec z zmago na Barcolani, sodeloval pa je še pri dveh slovenskih zmagoslavjih v Tržaškem zalivu. Je eden redkih pri nas, ki se z jadranjem preživlja, je pa tudi večni “nergač” in kritik razmer v slovenskem jadranju. Pri sosedih Italijanih se ga je prijel naziv “nerjaveči”.

“Držim se Slovenije kot pijanec plota!”

Puh je poznan po svojem avtoritativnem vodenju posadke, na barki, ki ji poveljuje, ni nepotrebnih besed, navodila so jasna in razločna:”Ko se posadka začne pogovarjati o določenih manevrih, nastane na barki nepotrebna panika, posadka začne dvomiti o krmarjevih odločitvah in to ne pomeni nič dobrega!”

“Poveljevanje posadki na veliki jadrnici je kot vodenje večjega podjetja! Široka demokracija na krovu maxi regatnika nima mesta!”

Leta 1994 je postal prvi Slovenec z zmago v absolutni konkurenci. Bil je sicer krmar italijanske jadrnice Fanatic in takrat se je v bistvu začelo rivalstvo med domačini, tržaškimi jadralci in Slovenci za prevlado na pokalu jeseni. Sam sicer na lastni koži ni občutil te napetosti, so pa grozili Mitji Kosmini, s katerim sta sodelovala pri treh zmagah. Ker sta oba velika jadralca na krovu, kmalu ni bilo prostora za oba. “Z Mitjo sva v jadranju veliko dosegla, nekaj časa sva sodelovala, seveda pa vsak raje krmari svojo barko. Takrat je slovensko gospodarstvo še imelo posluh za vložke v ta šport in z Viharnikom se je pokazala priložnost, da poveljujem svoji posadki. Sva pa z Mitjo še vedno prijatelja.”

Dušan Puh ocenjuje, da Slovenci smo jadralci in to dokazujejo številne jadrnice, ki so v slovenski lasti. Vseeno pa morebitnim kupcem jadrnic za rekreativno, ljubiteljsko, poletno jadranje okoli hrvaških otokov svetuje raje najem kot nakup. “Če za poletni dopust najameš barko, lahko tista dva tedna uživaš, medtem ko imaš z lastniško barko preostale dni v letu predvsem skrbi.”

Puh je v daljšem pogovoru z Alešem Smrekarjem, ki mu lahko prisluhnete samo na spletni strani, spregovoril tudi o krivicah, ki so se mu dogajale v Jugoslaviji, ko jadralski funkcionarji niso imeli posluha za nadarjene jadralce. Tako obžaluje, da v olimpijskih razredih ni dosegel več, sploh na olimpijskih igrah – v Los Angelesu leta 1984 je bil 15. z jadralno desko.