Drugi mednarodni simpozijski festival ''Topografije zvoka'', ki povezuje prakso z mislijo, v ospredje postavlja ustvarjalke, skladateljice, zvočne umetnice in premišljevalke glasbe ter zvoka. Zvočni performansi in instalacije, predavanja in diskusije ter projekcija dokumentarnega filma se bodo od danes do 4. oktobra zvrstili v Galeriji ŠKUC, Cankarjevem domu in na 3. programu Radia Slovenija - programu Ars.
Na malem odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje bodo zvečer premierno uprizorili tragično farso ''Oče''. Dramo francoskega avtorja Floriana Zellerja je v slovenščino prevedel Andraž Ravnik, režijsko taktirko je prevzel Jernej Kobal.
V Mestnem gledališču ljubljanskem bo jutri zvečer prva premiera v novi sezoni. To bo igra Honoréja de Balzaca ''Mercadet ali Poslovni človek'' v prevodu Primoža Viteza. Uprizoritev je nastala v avtorski priredbi in režiji Janeza Pipana.

V ljubljanskem ŠKUCu danes tudi začetek festivala Topografije zvoka

Festival Topografije zvoka je že druga izvedba simpozijskega in koncertnega niza, ki tudi tokrat v ospredje postavlja ustvarjalke, skladateljice, zvočne umetnice, premišljevalke glasbe in zvoka ter povezuje prakso z mislijo. Nekaj imen izstopa in zagotovo je med njimi Rosanda Sajko, avtorica in režiserka radijskih iger, tudi ena redkih teoretičark umetniške uporabe zvoka pri nas. Festival danes odpira Irena Tomažin Zagoričnik z delom Kost glasu pre(d)govor, ki poglablja njena iskanja zvoka v telesnosti.

Med performansi omenimo še Robertino Šebjanič, dogajanje pa bo sklenila izvedba dela Eliane Radigue, dolgo prezrte skladateljice, ki pa danes postaja pomembna osebnost konkretne, elektroakustične glasbe. Zvočni performansi in instalacije, predavanja in diskusije ter projekcija dokumentarnega filma se bodo od danes 4. oktobra zvrstili v Galeriji ŠKUC in Cankarjevem domu. Opazen del festivala bo potekal tudi v sodelovanju z našim 3. programom – programom Ars. Celoten jutrišnji, sobotni dan bo namenjen Rosandi Sajko Korun in njenim radijskim igram, v sredo pa bo v radijskem Studiu 13 in v neposrednem prenosu v Arsovem art ateljeju pianistka Nina Prešiček izvedla novo različico skladbe Za Nino s skladateljico Lariso Vrhunc. Vse podrobnosti drugih Topografij zvoka najdete na spletni strani festivala.

Na malem odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje bodo zvečer uprizorili premiero tragične farse Oče. Dramo francoskega avtorja Floriana Zellerja je v slovenščino prevedel Andraž Ravnik, režijsko taktirko je prevzel Jernej Kobal.

V Mestnem gledališču ljubljanskem bodo v novi sezoni kar devet od skupaj enajstih dramskih besedil v Sloveniji uprizorili prvič, dve predstavi pa bosta izvedeni krstno. Prva premiera te sezone bo jutri zvečer na velikem odru MGLa. To bo igra Honoréja de Balzaca Mercadet ali Poslovni človek; v prevodu Primoža Viteza. Uprizoritev je nastala v avtorski priredbi in režiji Janeza Pipana. Dogajanje je postavljeno v leto 1839. Mercadet je bister in spreten predstavnik francoskega meščanskega razreda, ki se v želji po visokih dobičkih in družbenem uspehu nenehno loteva tveganih poslov.

Jolanda Fele