V Sloveniji se vse več gospodinjstev ogreva z lesnimi peleti, njihova proizvodnja narašča. Test, ki ga je v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije opravila Zveza potrošnikov Slovenije, je pokazal, da so razlike v kakovosti peletov še vedno zelo velike. Štirje odstotki vzorcev v niso ustrezali označenemu razredu, na trgu se pojavljajo celo ponarejeni certifikati.

V Sloveniji se vse več gospodinjstev ogreva z lesnimi peleti, njihova proizvodnja narašča. Razlike v kakovosti so zelo velike

V Sloveniji se vse več gospodinjstev ogreva z lesnimi peleti, njihova proizvodnja narašča. Toda test, ki ga je v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije opravila Zveza potrošnikov Slovenije, je pokazal, da so razlike v kakovosti peletov še vedno zelo velike. Štirje odstotki vzorcev v niso ustrezali označenemu razredu, na trgu se pojavljajo celo ponarejeni certifikati.

“Certifikat je bil dejansko brez številke in kode države. Gre za ponaredek certifikata, ki naj bi pokazal, da so ti peleti v najboljšem kakovostnem razredu, čeprav niso. Peleti se sploh niso uvrstili v noben kakovostni razred.” – Boštjan Okorn, ZPS

Kupci se pri izbiri peletov odločajo na podlagi različnih kriterijev, celo barve.

“Na žalost barva peletov ne pove nič o njihovi kakovosti. Zmotno se je na začetku govorilo, da so peleti svetle barve kakovostnejši. Barva ne vpliva na kakovost.” – Nike Krajnc, Gozdarski inštitut Slovenije

Intenziven prehod s kurilnega olja na lesna goriva je še posebej opazen v zadnjih petih letih. Kot opozarja Okorn, je večina ljudi pri tem zamenjala samo gorilnik. “To je bila nizka investicija v cenejše gorivo, ki je ob tem še naše, vendar se je izkazalo, da je zaradi tega tudi nekaj več težav z zrakom. V zadnjih letih je več ljudi kupilo drage kakovostnejše peči. Gre za razvoj trga, ki iz hitrega preskoka na novo kurivo začenja spoznavati, kakšno je, kakšna je njegova kakovost in na kaj vse je treba paziti, da je potem celotna veriga prava, čista in trajnostna.”

O kakovosti peči in peletov so odvisne emisije trdih delcev v zraku, ki povzročajo številne bolezni. “Že dolgo je znano, da povzročajo bolezni srca in ožilja ter dihalna obolenja. Novejša so spoznanja, da vplivajo tudi na bolezni centralnega živčnega sistema in povzročajo sladkorno bolezen,” opozarja Simona Perčič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 

Gorazd Rečnik