Prva gostja po poletnem premoru je bila Lara Jankovič! Igralka in šansonjerka nas je popeljala na potovanje po skoraj dve desetletji dolgi glasbeni poti.

Igralka in šansonjerka je predstavila svojo skoraj dve desetletji dolgo glasbeno pot s poudarkom na zadnjem albumu “Kako diši svoboda, kakšne barve je mir?”

“Petje je zame kot zdravljenje. Ter pobeg, iz dejanskega in iz gledališkega sveta,” pravi Lara Jankovič. Ki tokrat ni bila prvič gostja Izštekanih.

Poleti leta 2000 je v oddaji nastopila kot gostja mednarodne zasedbe Distango, ki jo je vodil tedaj mladi harmonikar Marko Hatlak. Zapela je čudovito “Balado za norca” Astorja Piazzolle, ki jo je kasneje objavila tudi na glasbenem prvencu “Pred vami stojim gola” (2004).

Raznolika zbirka glasbe z besedili Tomaža Letnarja, Aleša Bergerja, Vinka Möderndorferja in drugih je dobila enovitejše nadaljevanje s ploščo “Na kožo zapisane zgodbe” (2010) s poezijo Ferija Lainščka. Lani pa je Lara objavila konceptualno ploščo protestnih in protivojnih pesmi iz različnih krajev in časov z naslovom “Kako diši svoboda, kakšne barve je mir?”(2017).

Seveda je Larino glasbeno delovanje ves čas še kako povezano z gledališkimi deskami. Težko je našteti vse glasbene monodrame in druge predstave, v katerih je pela… “Sirup sreče” Roka Vilčnika, “Kuba libre” Marka Vezoviška… muzikala “Do nazga” in “Moje pesmi, moje sanje”… predstave “Parole, parole”, “Ay, Carmela”, “Noč bogov”, “Živci”… in seveda ena najpomembnejših,glasbena monodrama o Edith Piaf “Kot jaz”v režiji Zijaha Sokolovića.

Vse to in še več Lara je prinesla tudi v tokratne Izštekane.

 “Povabila vas bom na popotovanje, na odkrivanje. Tako kot sem sama s predstavami in ploščami odkrivala glasbene zvrsti in sebe kot interpretko.”

Čutno in strastno, melanholično in zapeljivo, srčno in borbeno, tiho in zelo na glas. Tako kot to zna le Lara. Ob njej so bili različni soborci iz različnih podvigov: pianista Blaž Jurjevčič in Davor Herceg, harmonikar Marko Brdnik ter kitarista Tilen Stepišnik in Ravi Shrestha.

Povejte naprej in tokrat ne bodite prepozni. #izštekanih25 je dobilo mlade. Po razprodanem prvem večeru, dodatni koncert 5.12. #izštekani @Val202 #5×5 in @JLongyka @kinosiska pic.twitter.com/WGbeIQ3VlJ

— andrej karoli (@andrejkaroli) September 19, 2018

Povezava za nakup karte.

Facebook posnetek.

Jure Longyka