Ime tedna je postala Jasna Babić, ena od vidnejših predstavnic AKC Metelkova mesto, kjer so s številnimi dogodki zaznamovali 25. obletnico. Od nastanka so ves čas ostali zavezani neodvisni produkciji, principom avtonomije in gradnji skupnosti, kjer je mogoča imaginacija drugačnih družbenih odnosov.

Ime tedna je Jasna Babič, ena od pomembnejših predstavnic AKC Metelkova mesto, kjer zaznamujejo 25-letnico

Ime tedna je postala Jasna Babič, ena od pomembnejših predstavnic AKC Metelkova mesto, v katerem so s številnimi dogodki zaznamovali 25-letnico. Od nastanka so ves čas ostali zavezani neodvisni produkciji, principom avtonomije in graditvi skupnosti, kjer je mogoča imaginacija drugačnih družbenih odnosov. "V Sloveniji še noben drug zaseden prostor ni doživel take obletnice. Ideja Metelkove v začetku ni bila zasedba prostorov, ampak sprememba represivnih vojaških prostorov v kulturne in socialne centre."

"Osebe in skupine, ki delujejo na Metelkovi, imajo zelo različne poglede na to, kaj Metelkova sploh je. To skušamo negovati."

Starejše generacije aktivistov na Metelkovi včasih nergajo nad mlajšimi, pravi Babičeva, a časi in okusi se spreminjajo. "Vsebine na Metelkovi so različne, v nekaterih se mlajše generacije prepoznajo, v nekaterih ne. A danes imamo veliko prostorov v Ljubljani, vse je postala stvar izbire."

"Ko si enkrat na Metelkovi, te Metelkova posrka. Je nekaj več. Je družabni prostor, na katerem razvijaš svojo identiteto. Težko jo je zapustiti."

Kandidata sta bila tudi:

Tugo Štiglic, režiser in scenarist, eno od najbolj prepoznavnih imen slovenskega mladinskega filma, ki je prejel letošnjo Badjurovo nagrado. Priznanje v sklopu Festivala slovenskega filma tradicionalno podeljujejo za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti.

Marko Letonja, šef dirigent filharmoničnega orkestra v Strasbourgu in Bremnu, ki se je po več kot desetletju vrnil kot dirigentski vodja uvodnega koncerta Orkestra Slovenske filharmonije in občinstvo navdušil z izvedbo Straussovih, Ligetijevih in Berliozovih skladb.

Izberite ime tedna

Rezultati

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Miha Švalj