Več sto ameriških univerz uporablja za svoje gradivo učbenik, ki ga je napisala ameriška Slovenka Lydia Mihelič Pusipher. To, da je bil njen oče Slovenec, je opaziti tudi po – z našo velikostjo – nesorazmernem številu omemb Slovenije v učbeniku, ki sicer spada med tri najbolj uporabljane geografske učbenike v ZDA. Lydia se je rodila v ZDA, kamor se je njen oče preselil iz okolice Ribnice. Danes živi v Knoxvillu, v zvezni državi Tennessee in je tam predavateljica geografije na univerzi, hkrati pa tudi častna konzulka Republike Slovenije.

Lydia Mihelič Pulsipher je ameriško-slovenska geografinja. Pred kratkim je izšel sedmi ponatis njenega zelo uspešnega geografskega učbenika za študente na ameriških univerzah

Več sto ameriških univerz uporablja za svoje gradivo učbenik, ki ga je napisala ameriška Slovenka Lydia Mihelič Pulsipher. To, da je bil njen oče Slovenec, je opaziti tudi po – z našo velikostjo – nesorazmernem številu omemb Slovenije v učbeniku, ki sicer spada med tri najbolj uporabljane geografske učbenike v ZDA. Lydia se je rodila v ZDA, kamor se je njen oče preselil iz okolice Ribnice. Danes živi v Knoxvillu, v zvezni državi Tennessee in je tam predavateljica geografije na univerzi, hkrati pa tudi častna konzulka Republike Slovenije: “Oče nas ni učil slovensko, še več, tudi sam je hotel izgubiti slovenski naglas. Čeprav so mu govorili, naj ga ohrani, ker je bil očarljiv. Starša sta doma govorila nemško, da z bratom ne bi slišala slovenščine. Žal znam zato nemško bolje kot slovensko.”

“Že same ZDA so ogromne in celo svoje države Američani ne poznajo dobro. Pa tudi zanima jih ne. Tudi zato sem napisala ta učbenik, to je postalo kar moje življenjsko poslanstvo –  zbuditi zanimanje pri ljudeh. Še posebej se mi zdi to pomembno zdaj, zaradi našega nesrečnega predsednika, ki je še en primer človeka, ki ne ve prav veliko, kar nam demonstrira praktično vsak dan.”

 

Tadej Košmrlj