Ta mesec v naših oddajah opozarjamo na pomen Dijaškega sklada pri projektu Botrstvo, ustanovljenega pred tremi leti, ko se je izkazalo, da se vse več dijakov sploh ne vpiše na želeno smer izobraževanja zgolj zato, ker se bojijo predolgih voženj oz. vedo, da starši nimajo sredstev za plačilo dijaškega doma. Ti namreč v večini dijaških domov precej presega 200 evrov mesečno. Tudi tisti dijaki, ki prejemajo štipendijo in še poseben dodatek za bivanje v domu, ne prejmejo dovolj za poplačilo vseh stroškov. Zato je subvencija Botrstva za mnoge edina možnost, da se šolajo na želeni šoli.

Septembra opozarjamo na pomen Dijaškega sklada pri projektu Botrstvo, ustanovljenega pred tremi leti

“Nekateri srednješolci doma živijo v nepredstavljivih razmerah in dijaški domovi so zanje pomembno zatočišče vsaj med tednom. Ponujajo jim bivanje in hrano, pa tudi učno, čustveno in materialno pomoč,” poudarja dolgoletna vzgojiteljica v dijaškem domu Ptuj Sonja Leben.

“Vsaj v naš dom prihaja vse več otrok s posebnimi potrebami in tudi takih, katerih starši so ljudje s primanjkljaji. In otroku ne morejo pomagati pri učnih težavah, pa če so še tako ljubeči. V dijaških domovih pa jim zmoremo pomagati in zato bi morali imeti zagotovljeno možnost bivanja v dijaškem domu ne le tisti dijaki, ki živijo daleč od srednje šole, pač pa tudi taki, ki doma ne morejo dobiti potrebne pomoči in spodbud za svoj razvoj.”

Podatki za UPN

Na pomen Dijaškega sklada vas bomo zato še opozarjali, prav tako pa tudi na možnost, da dijakom s socialnega roba pomagate do želene izobrazbe. Na poseben sklic je mogoče donirati zneske v poljubni višini. Za ta namen pa bo do zadnjega centa porabljen tudi ves denar, doniran s SMS-i z geslom BOTER5 (pisno brez presledka), poslanimi na številko 1919.

Vašo pomoč bo v tem šolskem letu potrebovalo več kot sto dijakov. Hvala vsem, ki pomagate!

Jana Vidic