V teh krajih se vozimo po desni strani cestišča, volan imamo na levi. Ni bilo vedno tako, marsikje še danes ni. Vse ima svoj vzrok, svoje razloge, svojo zgodovino

V teh krajih se vozimo po desni strani cestišča, volan imamo na levi. Ni bilo vedno tako, marsikje še danes ni. Vse ima svoj vzrok, svoje razloge, svojo zgodovino

V jesenski kolekciji novih avtomobilov je med najbolj pričakovanimi povsem neopazen avto. “Neopazen” po svoji plebejski zasnovi, seveda, še kako pa opazen, ko gre za cesto samo. Malo skrivnostno napovedujemo novega berlinga. Ko je Citroen sredi devetdesetih predstavil dostavno vozilo, opcijsko namenjeno tudi prevozu potnikov, se zagotovo niso zavedali, da je skupaj s kangoojem soustvaril avtomobilski razred. In to kakšen razred! Francoskega izuma nekaj časa ni nihče jemal resno, še pred koncem stoletja so imeli podobna vozila vsi, ki kaj pomenijo v avtomobilskem svetu.

Z dramatično spremenjeno podobo, ki je prevzela nekaj elementov cactusa, predvsem pa je najbrž prvič v tem vozilu sploh plod premišljenega oblikovanja zunanjosti, je postal berlingo tudi vizualno privlačen. Priznajmo si; v dvaindvajsetletni zgodovini je bila najprej funkcionalnost, šele za njo videz. Da tovor počasi izgublja bitko s potniki, je jasno tudi na vseh preostalih področjih. Materiali, asistenčni sistemi, modularnost; vsi ti elementi poskušajo ugoditi njegovemu veličanstvu potniku, tovor se umika v zanj posebej prirejene izpeljanke. Tokrat predstavljeno vozilo je v glavnem namenjeno prevozu potnikov in med kupci fizičnim osebam, a kljub temu nastopa v dveh dolžinah. Podaljšana izpeljanka XL je dolga kar 4,75 metra in ob novi arhitekturi z ravnim dnom dobimo v tem razredu povsem novo razumevanje avtomobilskega prostora. Ta omogoča tudi tretjo vrsto sedežev, kar berlinga približuje nekoč tako priljubljenim enoprostorcem. V tem razredu zatona dizla še ni, kot zanimivost pa navržemo še novico, da bo vozilo v nekaterih motornih izpeljankah na voljo tudi z osemstopenjsko menjalniško samodejnostjo. Ni kaj; dolgo in uspešno pot je prevozil ta nenavaden avto, ki je absolutna prodajna uspešnica že celih 22 let.

Pričakovano je v teh dneh zapeljal k nam še peugeotov avanturist, novi rifter, ki je nekoliko drugačen od sorodnika Partnerja. Ob nekoliko višji oddaljenosti od tal je v notranjosti značilnost predvsem Peugeotova značilnost položaja manjšega volana. Sicer pa je nabor asistenčnih in varnostnih sistemov že v osnovni opremi precej bogat. 1,2 litrski bencinski trivaljnik ali 1,5 litrski dizel – oba z različnimi močmi – taka je motorna ponudba. Cene gredo od dobrih 18 tisočakov navzgor. In še tole: tako novi Berlingo van kot tovorni Peugeot partner in tudi Opel combo so pred dnevi v Hannovru prejeli naziv Mednarodna dostavnika leta.

Ford je zdaj poskrbel za to, da se t.i. golfov razred ne bo več imenoval golfov ampak morda focusov. Pri Fordu so namreč focusa zasnovali povsem na novo, vgradili pa so mu ogromno novosti, ki vzbujajo pomisleke o morebitnem preimenovanju razreda. Gre predvsem za varnostne tehnike in obilico pripomočkov, ki lajšajo upravljanje z vozilom, recimo tudi samodejno parkiranje, omenimo pa lahko še informativno – razvedrilne tehnologije. Po petvratni kombilimuzini se čez kak mesec pripelje tudi karavan, spomladi pa se predstavi še križanska različica. Na voljo so 1 in 1,5 litrski turobencinski in 1,5 in 2-litrski dizelski motorji, najcenejši novi focus pa stane 16.990 eurov.

Potem ko je znamka Audi pred dnevi predstavila prvi izključno električno gnani serijski model e-tron, pa VW začenja kampanjo Electric For All. V okviru kampanje bo znamka na ceste pripeljala električne modele po dostopnih cenah, ofenzivo pa bo predstavljala modularna platforma za električni pogon MEB. Prvi serijski model na osnovi omenjene platforme bo Volkswagen ID, ki ga bodo začeli izdelovati konec prihodnjega leta, do konca leta 2022 pa bodo na platformi pričeli s proizvodnjo 27 vozil štirih koncernskih znamk.

Predstavniki BMW-ja pa so z madžarsko vlado sklenili dogovor o državni podpori pri gradnji tovarne v Debrecenu. Tam naj bi letno izdelali 150 tisoč konvencionalnih in električnih vozil. Nemci so sicer načrtovali, da bodo do konca leta 2020 spravili na svoje ceste milijon električnih avtov, zdaj ugotavljajo, da bodo dosegli le polovico te številke. Malo bolj počasi, a vendar, električni prihajajo.

Janez Martinčič