“Sprejemanje preteklosti, soustvarjanje prihodnosti” je krovna tema, pisana druščina iz 27 držav je razpravljala o 14ih izzivih. Od urbanizacije do čebel, od kibernetske varnosti do zmanjševanja porabe alkohola med mladimi, od nelegalne trgovine s človeškimi organi do izkoreninjenja revščine. Čeprav njihove rešitve niso zavezujoče in jih lahko evropski poslanci upoštevajo ali ne, je med udeleženci seje veliko optimizma; ne le glede soočanja s trenutnimi težavami, temveč tudi glede bolj dolgoročne prihodnosti EU.

V Ljubljani poteka 4. nacionalna seja Evropskega mladinskega parlamenta. Na dogodku, ki je simulacija dela Evropskega parlamenta, sodeluje več kot 170 mladih iz 27 držav

Tudi po šestih pestrih in napornih dnevih vneme mladim parlamentarcem ni manjkalo. “Sprejemanje preteklosti, soustvarjanje prihodnosti” je krovna tema, pisana druščina iz 27 držav je razpravljala o 14ih izzivih. Od urbanizacije do čebel, od kibernetske varnosti do zmanjševanja porabe alkohola med mladimi, od nelegalne trgovine s človeškimi organi do izkoreninjenja revščine. Čeprav njihove rešitve niso zavezujoče in jih lahko evropski poslanci upoštevajo ali ne, je med udeleženci seje veliko optimizma; ne le glede soočanja s trenutnimi težavami, temveč tudi glede bolj dolgoročne prihodnosti EU.

“Sem Jordan, star sem 18 let in prihajam iz mesta Cork na Irskem. Res pomembne teme, s katerimi se sooča EU in o katerih smo tudi razpravljali na tej seji so denimo: financiranje terorizma, kibernetski napadi – teh bo v prihodnosti veliko pa denimo kmetijsko in kako lahko pametne naprave pomagajo v kmetijstvu.”

Mladih z vseh koncev Evrope, ne le iz EU, so torej v teh dneh v Sloveniji iskali odgovore na izzive, ki tarejo staro celino, pilili svoje komunikacijske veščine in vsaj neformalno razmišljali tudi o tem, kako nad aktivnim državljanstvom in delom za skupno evropsko prihodnost navdušiti vrstnike. Takole resno Mihael Ernst, ki je iz Avstrije in na sejah Evropskega mladinskega parlamenta deluje že več kot 4 leta.

“Vedno najprej rečem: če greš zdajle v Nemčijo, imaš še naprej lahko prižgano navigacijo na telefonu, ker ti ni treba več paziti na porabo podatkov na telefonu. To je za mlade res pomembo oz. ima vpliv nanje. In ko imajo neko oprijemljivo točko, lahko nadaljujemo pogovor o večjih temah. Na primer: je v 21. stoletju smiselno, da iščemo rešitve za posamezne države ali bi bilo bolje, če bi našli rešitev za celotno EU, sploh denimo v primeru podnebnih sprememb.”

Na seji Mladinskega evropskega parlamenta v Ljubljani so mladi razpravljali ob 14ih temah, na koncu bodo sprejeli tudi resolucijo. Seji je predsedovala Valerija iz Ukrajine:

“Prav zdaj v dvorani za nama razpravljajo o financiranju terorizma. To je zelo pomembna tema, ki mislim, da ji EU ne posveča dovolj pozornosti. Zato menim, da bi morale tudi institucije razmisliti o tem, kaj lahko naredijo, da preprečijo financiranje terorizma s tem, da pretrgajo finančne tokove.”

Evropski mladinski parlament je sicer nevladna organizacija, ki ima sedež v Nemčiji, nacionalne izpostave pa delujejo v 37 državah. Pet let tudi v Sloveniji. Jaša Levstik je dejaven v slovenski izpostavi Evropskega mladinskega parlamenta in poudarja, da je pri vseh dogodkih, ki jih organizira Evropski mladinski parlament zelo pomembno to, da jih organizirajo mladi za mlade.

Anja Hlača Ferjančič