Miha Pavšek z Geografskega inštituta Antona Melika vam priporoča sprehod ali kolesarjenje ob Kamniški Bistrici.

Miha Pavšek z Geografskega inštituta Antona Melika vam priporoča sprehod ob Kamniški Bistrici

26. avgusta bo minilo 240 let od prvega vzpona na Triglav. Čeprav je ta naš očak danes zaradi urejenih zavarovanih poti dostopen tudi manj izkušenim planincem, pa je bil nekdaj dostopen le zelo izkušenim plezalcem. Tudi tisti prvi pred 240-imi leti so lahko pod njegovim vrhom uživali ob pogledu na velik Triglavski ledenik, ki so ga tedaj zaradi loma svetlobe v firnovem ledu, gre za prehodno obliko pri preobrazbi snega v ledeniški led, imenovali Zeleni plaz. No, ta je danes precej bolj siv in temen, predvsem pa manjši. Lani so mu izmerili komaj 0,7 hektarja.

Že leta obseg ledenika spremlja Miha Pavšek z Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU. Prav to poletje so za obiskovalce Triglavskega doma na Kredarici postavili posebno informativno tablo o ledeniku, konec poletja pa na območju doma in okrog ledenika načrtujejo tudi čistilno akcijo.

A za poletni namig po Pavškovih besedah ni treba med vršace našega visokogorja, že precej nižje se najde veliko lepih, zelenih mest. Eno takih je pot ob Kamniški Bistrici med Kamnikom in Domžalami, ki je v minulih letih doživela pravo renesanso. Zato ne preseneča geslo »Pot ob reki, ki povezuje«, ki ga uporabljajo za ime vsakoletnega tradicionalnega pohoda v začetku junija.

 

Maja Ratej