Profesor na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko dr. Andrej Bauer vam predlaga branje enega najprepoznavnejših pisateljskih peres 20. stoletja.

Profesor na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko dr. Andrej Bauer ima za vas bralni namig

Po štirih letih so nedavno podelili Fieldsove medalje novim štirim najbolj prodornim matematikom na svetu ta hip, ki so mlajši od 40 let.

Če si matematiko predstavljamo kot rudnike, so področja, ki se jih lotevajo ti vrhunski matematiki, rovi, ki so speljani najgloblje, kjer so že trčili ob granit. Tam je zelo težko najti nov drag kamen, veliko je treba vedeti, zato tja vleče najboljše matematike,” je ob tem pojasnil profesor na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko dr. Andrej Bauer.

Eden od letošnjih prejemnikov Fieldsove medalje, ki velja za ekvivalent Nobelovih nagrad v matematiki, je tudi profesor na univerzi v Bonnu, komaj 30-letni Peter Scholze, čudežni deček na področju teorije števil, ki je rojen v Dresdnu. No, in prav Dresden je povezan s poletnim namigom, ki se ga je za vas domislil matematik dr. Andrej Bauer. In ne, ne bo treba računati, temveč bomo sledili poti enega najprepoznavnejših pisateljskih peres 20. stoletja.

K namigu pridajmo še tole Vonnegutovo misel: Včasih se je dobro zazreti v točno to sedanjost, ki jo živimo. Kako prostrana je? Kako globoka? In koliko je bomo lahko odnesli s seboj?

 

 

Maja Ratej