Mladi tudi pri nas vse pogosteje vidijo svoje priložnosti na kmetijah. Njihova podjetniška žilica jih poleg običajnega kmetovanja vodi tudi v dodatne oziroma dopolnilne dejavnosti na kmetiji, pridelava in predelava hrane pa jim ponujata sicer ne ravno lahek zaslužek za preživetje. Zbrali smo tri različne zgodbe, ki pa imajo veliko skupnega.

Metod Gutman iz Prekmurja se ukvarja z obdelavo zlasti starih vinogradov; najema in tako rešuje zapuščene trte. Damjana Stanek Heric iz Šentvida pri Stični goji in vlaga paprike, izdeluje ajvar. Žan Koroša iz Križevcev pri Ljutomeru pa skupaj s starši dela na kmetiji, na kateri redijo prašiče, a vse meso predelajo sami, na poljih pa gojijo česen in buče ter stiskajo olje.

Metod Gutman, Damjana Stanek Heric in Žan Koroša so trije mladi, ki so se odločili, da bodo karierno pot začrtali na kmetiji

Mladi tudi pri nas vse pogosteje vidijo svoje priložnosti na kmetijah. Njihova podjetniška žilica jih poleg običajnega kmetovanja vodi tudi v dodatne oziroma dopolnilne dejavnosti na kmetiji, pridelava in predelava hrane pa jim ponujata sicer ne ravno lahek zaslužek za preživetje. Zbrali smo tri različne zgodbe,  ki pa imajo veliko skupnega.

Metod Gutman iz Prekmurja se ukvarja z obdelavo zlasti starih vinogradov; najema in tako rešuje zapuščene trte. Pravi, da se čedalje bolj opuščajo vinorodni okoliši, lepa krajina je vedno bolj zaraščena. “Kot majhen otrok sem rad delal v vinogradu, pot me je zanesla tudi v tujino, tam sem se utrdil in zbral pogum ter začel novo pot.” 13.000 trt je rešil pred propadom.

“Začelo se je kot hobi, sčasoma je to preraslo v nekaj več. Odločil sem se, da bom ohranjal stare trte in krajino. Trgatve niso težava, moji prijatelji in sorodniki se radi sprostijo med vinogradi, pa tudi poveselijo. Trgatev je najlepše delo vinogradnika.”

Damjana Stanek Heric iz Šentvida pri Stični goji in vlaga paprike, izdeluje ajvar. Žan Koroša iz Križevcev pri Ljutomeru pa skupaj s starši dela na kmetiji, na kateri redijo prašiče, a vse meso predelajo sami, na poljih pa gojijo česen in buče ter stiskajo olje.

Mlade kmetovalce, ki se te dni predstavljajo na 56.kmetijsko – živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni, je pred mikrofon povabila Lidija Kosi.

Lidija Kosi