Radio Slovenija, ki  letos praznuje 90 let, ima dva rojstna dneva: 1. septembra in 28. oktobra. Prvi september je bolj družinski praznik, 28. oktober pa protokolarni.

Prvi september je bolj družinski praznik, 28. oktober pa protokolarni

Radio Slovenija, ki  letos praznuje 90 let, ima dva rojstna dneva: 1. septembra in 28. oktobra. Prvi september je bolj družinski praznik, 28. oktober pa protokolarni. Doktorica Ljudmila Bezlaj Krevel, upokojena zgodovinarka, ki je delala v Goriškem muzeju in v tamkajšnjem Pokrajinskem arhivu, kasneje pa je v Tehniškem muzeju Slovenije postavljala temelje Muzeja pošte in telekomunikacij, je razložila, da je 1. septembra 1928 v Ljubljani potekala slovesnost ob začetku rednega radijskega oddajanja, kar so razglasili kot začetek poskusnega oddajanja.

To sicer ni bilo res,  saj je radio poskusno oddajal že od poletja. Vodstvo Prosvetne zveze, ki je imela v najemu Radio Ljubljana, se je namreč odločilo, da bo zaradi desete obletnice razpada Avstro-Ogrske in ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov uradna otvoritev radia 28. oktobra 1928. “Malo čudno je, a tako je bilo,” pravi dr. Ljudmila Bezlaj Krevel.

Bezlajeva se je z zgodovino radia na Slovenskem zelo intenzivno ukvarjala pred dvajsetimi leti, ko je pripravljala razstavo o radiu in napisala obsežen katalog, ki je izšel ob razstavi. ”Halo, tu Radio Ljubljana” je odlična knjiga o naši radijski zgodovini, v njej je Bezlajeva  predstavila dokumente, podatke, dogodke, dogajanja, predvsem pa ljudi, ki so pomembno zaznamovali prva desetletja razvoja slovenskega radia.

Tatjana Pirc