Reportaža

Kolpa, najlepša evropska potovalna reka! Kaj pa begunci?

Kanuistična reportaža z reke Kolpe, kjer smo raziskovali, kako poteka življenje v poletnih dneh in kako nanj vplivajo begunci

Kolpa
foto: Miha Švalj / Val 202

Reka Kolpa je ena najtoplejših in hkrati najčistejših rek pri nas, brez večjih brzic, vrtincev in nevarnosti, ki na plavalce prežijo v drugih rekah, zato je je zadnja leta vse bolj priljubljena tako med tistimi, ki si želijo preživeti nekaj dni ob namakanju v vodi, pa tudi tiste bolj avanturistično razpoložene. Prva postojanka na poti je bil tabor tabornikov roda Jezerska ščuka iz Cerknice. Najprej smo pokukali v Esmino kuhinjo in preverili, kaj se kuha v velikih piskrih.

“Nedeljsko kosilo sestavljajo goveja juha, restan krompir in solata. Najbolj za med pa gre šmorn.” 

A prednosti Kolpe so tudi njene slabosti – sploh v toplejšem delu leta skušajo v iskanju boljšega življenja prebežniki prek Kolpe priti v države zahodne Evrope. Tabornikov sicer pretirano ne motijo, jih pa toliko bolj motijo ograje. Vodja tabora Tine je velik nasprotnik ograj, ki je oblasti uspel prepričati, da so tam okoli nepotrebne. Begunci tudi sicer na življenje ljudi ob Kolpi ne vplivajo pretirano, domačini jim celo pomagajo, pravi direktor Razvojno informacijskega centra Bela krajina Peter Črnič.

“Uradna navodila glede prebežnikov sicer ne obstajajo, prehodi čez reko pa ne ostanejo neopaženi. Težav z njimi, kljub temu da vse skupaj morda ni prijetno, nimamo. Ljudje so jim v zimskih dneh namreč tudi zelo nesebično pomagali s hrano in toplo obleko.” 

Mirno življenje ob Kolpi in dolgoletni trud Belokranjcev, da postanejo pomembna in upoštevanja vredna turistična destinacija, so tako bolj kot begunci ogrozili drugi dejavniki. Sprva je bila to rezilna žica na bregovih, ki so jo sicer kasneje nadomestili z ograjami, pred letošnjo sezono pa so negotovost in strah med ljubitelje Kolpe vnesle predvsem prenapihnjene in sezacionalistične medijske objave o migrantih.