S traktorjem do vhoda v podzemlje Tržaškega krasa

Če je Kras, ki se razteza od našega zahodnega dela pa vse do Tržaškega zaliva, dobil ime po goli, kamniti pokrajini, to še ne pomeni, da Kras nima tudi svoj o-kras. V Registru kraških jam Furlanije – Julijske krajine je vpisanih skoraj 8000 jam. Ena prvih izmerjenih in vpisanih, pod številko 24, pa je jama, za katero pravijo, da je ena najlepših na Tržaškem.

V devinsko-nabrežinski občini, prav na meji med Nabrežino in majhno kraško vasjo Slivno, je turistična kmetija Le torri di Slivia, ki naj bi bila edina kmetija v Italiji, ki ima svojo turistično kraško jamo, po kateri je kmetija tudi dobila ime. Vprašanje, kako je biti lastnik jame, večkrat dobi Corrado Greco, glavni na kmetiji pa tudi zaslužen za to, da od leta 2012 po jami, ki je ime dobila po svojih veličastnih osmih stalagmitih, spet potekajo vodeni ogledi in tudi za to, da se do vhoda v podzemlje Tržaškega krasa pripeljete v traktorski prikolici.

Od 1. julija do 15. septembra so ogledi jame štirikrat dnevno (10.30, 12.00, 14.00 in ob 15.30), marca, aprila, maja, junija, oktobra in novembra pa le ob sobotah, nedeljah in praznikih (ob 10.30, 14.00 in ob 15.30). Pozimi pa zaradi prezimovanja netopirjev, malih in velikih podkovnjakov, Pejco v Lascu oziroma Le torri di Slivia zaprejo in pustijo pri miru.

Veronika Gnezda