Kulturnice

Festival Performa & Platforma 2018 v Mariboru

Festival Performa & Platforma letos izpostavlja navezo sodelovanja

Mojca Kasjak in Jasmina Založnik
Mojca Kasjak in Jasmina Založnik
foto: Foto: Nataša Štefe

Najmočnejša naveza na področju performansa in inovativnih umetniških akcij je pravzaprav močna naveza dveh imen Jasmine Založnik (Performa) in Mojce Kasjak (Platforma). Skupni festival je prvič potekal pred štirimi leti s festivalsko temo ranljivost, sledili sta umetnost in strast potem preprostost. Lansko leto je bil festival v znamenju domene ženske in letos je festivalska tema naveza.

“Dolgoročna sodelovanja, timski in kolektivni procesi so pomembni. V umetnost pa je vedno vpisano tudi nekaj zelo osebnega in intimnega. Če sporočamo, kaj smo in kaj želimo biti, želimo biti povezani kot ljudje. Ne želimo biti več le individualizirani posamezniki v paralelnih svetovih, poskušamo (p)odpreti skupno in kolektivno,” pravi Jamina Založnik.

Na štirih prizoriščih bosta združena festivala do 2. septembra ponudila osem domačih in tujih predstav s spremljevalnim programom.

V petek pa bo na festivalu tudi premiera eksperimentalne zvočno-gibalne predstave Primer: Claudel Aphre Tesla, ki spaja fragmente Aphrine osebne mitologije in življenje Camille Claudel, ene največjih kipark prejšnjega stoletja.

“Mene zanima, kako zvenijo kipi Camil Claudel,” pravi Aphra Tesla.