Razstava Zlato kitajskih cesarjev. Zlati predmeti iz obdobja Wanli dinastije Ming - zbirka Dong Bo Zhai v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani. Gostja oddaje je direktorica muzeja in vodja projekta Barbara Ravnik.

V Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani bo do sredine februarja na ogled razstava Zlato kitajskih cesarjev, zlati predmeti iz obdobja Wanli dinastije Ming - zbirka Dong Bo Zhai.

"Blišč zlatih predmetov iz cesarske zakladnice dinastije Ming, natančneje, zbirka Dong Bo Zhai iz časa cesarja Wanlija (1573–1620), je po eni strani dokaz mojstrstva tedanje zlatarske obrti, po drugi strani pa prefinjenega okusa in ekonomske moči danes znamenitih vladarjev" so zapisali pri Narodnem muzeju.

"Na ogled bodo najdragocenejši predmeti kitajske premične dediščine. Gre za organizacijsko zahtevno reazstavo, o prenosu se dogovarjamo približno pet let. Tovrstna dediščina ne zapusti pogosto Ljudske republike Kitajske", pravi direktorica muzeja Barbara Ravnik.

Razstava, ki domuje v Muzeju lepih umetnosti v Xianu, je do zdaj gostovala le leta 2011 v Franciji. Prestižni predmeti umetelno izdelanega nakita, posodja in drugih umetnin, ki so pripadali dinastiji Ming, sodijo časovno v 17. stoletje.  Celotna zbirka Dong bo Zhai obsega nekaj manj kot 200 predmetov, zgolj tisti zlati (145 jih je) bodo na ogled v Narodnem muzeju.

In še zanimivost: razstava pri nas je postavljena po principih veščine Fengshui.

 

 

Nataša Štefe