Čeprav se nam zdi, da je kajenje v avtu, sploh ob prisotnosti mladoletnikov, le oddaljen spomin na neke druge čase, pa ni tako

Čeprav se nam zdi, da je kajenje v avtu, sploh ob prisotnosti mladoletnikov, le oddaljen spomin na neke druge čase, pa ni tako

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov za kršitev prepovedi kajenja v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let, določa globo 250 evrov. Je to veliko ali ne? Mnenja o tem so različna, v bistvu pa to sploh ne bi smelo biti poglavitno vprašanje. To bi se moralo glasiti – smo res tako neodgovorni, da kljub vsem dokazanim škodljivim učinkom kajenja in pasivnega kajenja sploh pomislimo, da bi v avtomobilski kabini prižgali cigareto, kaj šele, da bi to storili v družbi otrok?

Policisti bodo naslednji teden ob tradicionalni akciji Začetek šolskega leta pozorni tudi na takšne kršitelje in jih obenem ob pomoči letakov opozarjali na vse vrste škodljivosti takšnega početja. Policisti pa ne bodo le kaznovali morebitnih kršiteljev, predvsem bodo ozaveščali voznike in jim delili tudi posebne letake, ki so jih pripravili na ministrstvu za zdravje. Lanska preventivna akcija, ki so jo izvajali v enakem terminu kot letos, je bila po besedah Irme Strle Glaner z Direktorata za javno zdravje uspešna, zato so se letos odločili za podoben pristop.

Še vedno pa se najdejo tudi takšni, ki se požvižgajo na vse – na svoje zdravje in kar je še bolj žalostno na zdravje svojih otrok in drugih družinskih članov.

Aleš Smrekar