Trenutki, ko se sonce ujame med zidove starodavnega templja Karnak v Egiptu, še danes pričajo o izjemnosti kozmičnih pokrajin in sončnega kulta. Dr. Juan Antonio Belmonte Aviles preučuje fenomene arheoastronomije, pogled v nebo lahko namreč pojasni tudi največje zgodovinske skrivnosti. V prvi epizodi nove sezone Frekvence X tudi o Nabatejcih, čudežnem mestu Petra, rimskem Panteonu, domnevnih piramidah v Bosni in Hercegovini in o tem, da izjemnne najdbe potrebujejo še bolj izjemne dokaze.

Avtor: Luka Hvalc

Arheoastronom dr. Juan Antonio Belmonte Avilés o sončnem kultu v starem Egiptu, čudežnem mestu Petra, rimskem Panteonu, domnevnih piramidah v Bosni in Hercegovini ...

Trenutki, ko se sonce ujame med zidove templja Karnak v Egiptu, še danes pričajo o izjemnosti kozmičnih pokrajin, ki odsevajo egipčanski pogled na svet: od piramidnih besedil do vrhuncev sončnega kulta. Egipčani so ustanavljali mesta na zelo posebnih geografskih predelih, ki so ustrezali tako topografskim kot astronomskim kriterijem, kar je naredilo ta mesta še posebej sveta. Nekatera so postala prestolnice ali kako drugače pomembna.  

“Vsekakor so zelo impresivne piramide v okolice Gize in Kaira, ampak zame je najbolj navdihujoč tempelj Karnak, ki leži v bližini današnjega Luksorja.  Tempelj Karnak je bil 2 tisoč let neke vrste Vatikan za Egipčane. Postavljen je na zelo izbranem mestu, na katerem sta orientacija reke Nil in Sonce med zimskim sončnim obratom zelo povezana. To naredi Karnak zelo poseben.”

Starodavno mesto Petra, ki stoji v soteski današnje Jordanije, je zgrajeno za poravnavo s soncem. Petra je eden izmed najbolj posebnih krajev na svetu. Za njene prebivalce, Nabatejce, so bili zelo pomembni datumi obeh ekvinokcijev ter zimskega solsticija: “Nabatejci so Petro izbrali za prestolnico zaradi pokrajine in svetosti tega kraja. Poleg tega je stala v središču karavanskih poti, ki so prečkale arabski polotok. Pozneje so Rimljani prestolnico preselili na sever, dih jemajoča arhitektura in občutek svetosti pa sta obstala.”

“Petra je tako rekoč edino mesto, ki so ga ljudje leta 2007 uvrstili med 7 novih čudes sveta in hkrati ne leži v večji državi. Ljudem po vsem svetu Petra pomeni zelo veliko.”

Starodavno mesto Petra

foto: Julio Martinich

Povezave med astronomijo in arheologijo se kažejo tudi pri rimskem Panteonu, britanskem Stonehengu, na Velikonočnem otoku, tudi pri Majih …

Fenomene arheoastronomije že desetletja preučuje dr. Juan Antonio Belmonte Avilés, ki je na povabilo našega raziskovalca Majev in kolega arheoastronoma dr. Ivana Šprajca obiskal Slovenijo. Ugledni raziskovalec iz Španije posebej za prvo epizodo Frekvence X v novi sezoni tudi o domnevnih piramidah v Bosni in Hercegovini, o tem,  da izjemne najdbe potrebujejo izjemne dokaze in da človeštvo vse od zgodovine pa do danes išče odgovore v neskončnosti, ki jo ponuja pogled v nebo.  

“Psevdozgodovina in psevdoznanost enostavno pojasnita kompleksne fenomene in imata svoje vernike. Ampak znanstveniki moramo biti vedno pripravljeni na soočenje in predstaviti resnična dejstva.”

Luka Hvalc