Italee Watson je aktivistka in bojevnica ljubezni. Vzgajali so jo v rastafarijanskem duhu, v Kingstonu je otroštvo preživela v duhovni skupnosti z drugimi družinami. Je glasbenica nove generacije reggaeja, podpisana je pod naslovi skladb z velikimi glasbenimi imeni. Med drugim je nastopala z jamajškim zvezdnikom Shaggyjem.

Jamajška reggae pevka Italee Watson pripoveduje, kako se je iz soja koncertnih luči za več let umaknila v gozd, kaj je Bob Marley za Jamajčane in kako se boriti proti kulturi plastike

Italee Watson je aktivistka in bojevnica ljubezni. Vzgajali so jo v rastafarijanskem duhu, v Kingstonu je otroštvo preživela v duhovni skupnosti z drugimi družinami. Je glasbenica nove generacije reggaeja, podpisana je pod naslovi skladb z velikimi glasbenimi imeni. Med drugim je nastopala z jamajškim zvezdnikom Shaggyjem.

Delala sem s številnimi ljudmi, ki so prihajali in prihajali, z njimi pa želja po nadzoru in oblasti. Skušali so me oropati sebe, iz mene ustvariti plastično dekle.”

Bob Marley je pel: lahko ljubite in ste ljubljeni? Če ne znate prejemati in deliti ljubezni, ste v resnici mrtvi, pravi. Sama ni nikoli hotela postati mrtvo, plastično dekle. “Od tod so izvirali moji notranji konflikti. Morala sem najti način, kako se preživljati kot mlado dekle, ki odrašča v ekonomsko šibkem okolju.” Italee Watson verjame, da je revščina zločin, ki zapira ventile optimizma. Sprošča jih glasba, ki je lahko tudi znanilka revolucije.

Bob Marley je utrl pot jamajškemu načinu življenja, kakršnega so ga naučili rastafarijanci. Bil je pogumen upornik proti sistemu, dejal je: raje nas ljubite. Ni ustvaril le poplave, ampak cunami ljubezni.”

Uršula Zaletelj