Erento je največja evropska platforma za najem. Izbirate lahko med več kot 240.000 predmeti; od avtodomov do delovnih strojev. Mednarodno podjetje s sedežem v Berlinu vodi Slovenec Luka Dremelj, ki se zaveda, da je dobre zaposlene treba nagraditi in motivirati.

Julija so imeli štiridnevni delavnik, avgusta pa skrajšan delovni čas. Vodja Luka Dremelj bo zaposlene pozimi peljal za dva tedna v tople kraje

Erento je največja evropska platforma za najem. Izbirate lahko med več kot 240.000 predmeti; od avtodomov do delovnih strojev. Mednarodno podjetje s sedežem v Berlinu vodi Slovenec Luka Dremelj, ki se zaveda, da je dobre zaposlene treba nagraditi in motivirati. Berlin v primeru Erenta pomeni trenutno zelo priljubljen predel Kreuzberg. Luka me je opozoril, da je podjetje v 6. nadstropju, da do pisarne pridem z nekoliko skritim dvigalom in že tam sem lahko klepetala z njegovimi sodelavci … Luka Dremelj pri 27ih letih vodi podjetje, ki ima okoli 30 zaposlenih. Začel je kot pripravnik, nato je bil zadolžen za analize in finance. Zdaj vodi mlado in dinamično ekipo. Erento je leta 2003 nastal kot zagonsko podjetje in kljub temu, da gre zdaj že za zrel sistem, ohranja močno start up filozofijo.

“Naša filozofija je, da hočemo ostati v stiku z novimi tehnologijami, se čim hitreje razvijat, preizkušat nove ideje. Imamo ravno hierarhijo, zaposleni imajo ogromno odgovornosti, da vodijo projekte. Vedno znova iščemo nove načine, kaj nuditi zaposlenim in izboljšati delo.”

Ob razvoju podjetja in širitvi na nove trge, Luka Dremelj med svoje prioritete šteje predvsem to, kako motivirati in obdržati zaposlene. Med njegove inovacije sodijo poletni prosti petki.

“Ta ugodnost, ki smo jo letos na novo uvedli, je, da smo imeli julija štiridnevni delavnik. Petki so bili popolnoma prosti. To je bil test, se je super obneslo, verjetno bomo v prihodnje to še podaljšali na tri mesece. Avgusta imamo skrajšan delovni čas, pozimi pa bomo zaposlene peljali za dva tedna na Majorko ali Tajsko in bomo delali od tam. Nudimo še malenkosti, kot so brezplačno pivo, žar …”

Morda zveni preveč dobro, da bi bilo res, toda vse te ugodnosti so v Berlinu skoraj nujne. V Nemčiji namreč primanjkuje usposobljenih delavcev, predvsem mladih, ki lahko delajo v zahtevnih okoljih. Povpraševanje po programerjih, oblikovalcih, produktnih vodjih je res veliko, zato je za podjetja velika težava, ko jih obdržati.

Luka Dremelj sicer optimistično zre v prihodnost. Erento se je iz zagonskega podjetja preoblikovalo v dobičkonosno podjetje, ki si želi biti eden vodilnih igralcev na področju ekonomije souporabe

Anja Hlača Ferjančič