V okviru projekta Botrstvo že tretje leto poteka tudi projekt Dijaški sklad, s katerim izbranim dijakom pomagajo, da lahko dosežejo želeno izobrazbo. Bivanje v dijaškem domu je za tiste iz finančno šibkejših družin zelo velik zalogaj, saj za razliko od prevoza plačilo dijaškega doma pri nas – ne glede na finančno stanje njihovih družin – ni povsem sofinancirano.

Botrstvo že tretje leto vodi projekt Dijaški sklad, s katerim izbranim dijakom pomagajo, da lahko dosežejo želeno izobrazbo

Nemalokrat se sodelavci projekta Botrstvo srečujejo z zgodbami dijakov, ki se niso mogli vpisati na izbrano srednjo šolo, ker je bila predaleč ali ker do nje nimajo zagotovljenega ustreznega javnega prevoza. Bivanje v dijaškem domu je za tiste iz finančno šibkejših družin zelo velik zalogaj, saj za razliko od prevoza plačilo dijaškega doma pri nas – ne glede na finančno stanje njihovih družin – ni povsem sofinancirano.

Tudi zato v okviru projekta Botrstvo že tretje leto poteka tudi projekt Dijaški sklad, s katerim izbranim dijakom pomagajo, da lahko dosežejo želeno izobrazbo. Dijakinja Maja je ena od 103 srednješolcev, ki so subvencijo Botrstva dobivali v lanskem letu, saj starši sicer nikakor ne bi mogli plačati bivanja v dijaške domu.

“Bivanje v domu mi pomaga, da postajam boljša oseba, lažje se osredotočam na šolo in druge dejavnosti. Brez tega bi izgubila velik del znanja.” – Maja

Podatki za UPN

Jana Vidic