Z ovinkom se ne smemo boriti, z njim moramo skleniti nekakšen dogovor, ob tem pa moramo imeti za vsak ovinek vedno načrt, kako ga bomo izpeljali

Zadnjič smo ugotavljali, kdaj smo na motorju hitri oziroma prehitri. Danes bomo zapeljali v ovinek. Andrej opozarja, da je na motorju pravzaprav vožnja skozi ovinek tisti pravi izziv, a da se je je treba lotiti na pravi način in sistematično. V ovinek zapeljemo tako hitro, da se počutimo varno in udobno, vstopna hitrost pa naj bo vedno nižja od tiste, s katero zapeljemo iz ovinka. Z ovinkom se ne smemo boriti, z njim moramo skleniti nekakšen dogovor, ob tem pa moramo imeti za vsak ovinek vedno načrt, kako ga bomo izpeljali. Če smo ob vstopu prehitri, potem lahko pride do zdrsa.

Volkswagen UP GTI

Ko je volkswagen tam enkrat v sedemdesetih golfu pridjal še tri sladke črke, so takrat nevede rodili legendo. »GT« ter »I« vozijo s seboj bogato tradicijo in ne čudi, da koncern ravno ne razmetava z njihovo uporabo. Kar nekaj je legendarnih Volkswagnovih modelov, ki nikoli niso bili deležni športne predelave in ob ponarodelem golfu GTI se človek spomni le še na Polo GTI. In skoraj nepričakovano, se je oznaka pojavila še tretjič. Dobil jo je »UP!« Ker so se mestni avti v zadnjih nekaj letih dramatično premenili, saj je ta razred zrasel v vse smeri in to pri vseh proizvajalcih, je varneje zapisati, da je UP avto mestnih središč. In to vozilce je dobilo še športno izpeljanko.Kako vse skupaj izgleda? Tisti resnično zvesti avtomobilisti se bodo spomnili zanimive dirkalne serije izpred dveh desetletij, ko je nekaj entuziastov v Slovenijo pripeljalo dirkaško opremljene Fiatove Seicente, s katerimi je nato nekaj let potekal zanimiv in medijsko odmeven pokal. No, UP je sodobna izpeljanka tiste ideje. V majhen, lahek, okreten avtomobil nameščen sodoben litrski trivaljnik, katerega 88 kilovatov se res ne sliši bog ve kaj, ampak ob teži in dimenzijah vozilca govorimo o še kako potentnem motorju. Logično, da komponente avtomobila niso dirkaške, recimo da gre za obvladljivo športnost; predvsem zavoram in tudi menjalniku bi nekaj ostrine prišlo prav, a kot rečeno UP GTI je postavljač, ne pa dirkalnik.
Primarno nalogo pa opravlja več kot dobro. Zunanja podoba z mnogimi premišljenimi in učinkovitimi detajli ga nezmotljivo loči od konfekcije, pa tudi notranjost z usnjenimi, ali rdečimi dodatki ponuja generični občutek GTI-ja. Z večjimi platišči in nižjo postavo suvereno nosi tradicijo GTI-jev naprej.
In še opazka. V mestu, celo na odprti cesti je naravno, da se UP pelje suvereno in užitkarsko. Bolj presenetljivo in posledično pohvalno pa je dejstvo, da mu tudi držanje smeri pri višjih hitrostih na avtocesti ne povzroča preglavic, kar za komaj 3,6 metra dolgo vozilo ni povsem samoumevno.

Janez Martinčič