Kolesarska dirka po Franciji je letos spet nekaj posebnega zaradi odličnih predstav Primoža Rogliča. Kolesar, ki je v tem športu šele nekaj let, je na pragu največjega slovenskega uspeha na Touru.

Največja športna prireditev, ki jo spremljamo iz leta v leto, kolesarska dirka po Franciji, je letos še posebno zanimiva tudi za nas. Primož Roglič, ki je v kolesarskem športu šele šesto leto, med poklicnimi kolesarji pa šele tri leta, je pred največjim slovenskim dosežkom doslej. Le nekaj etap pred koncem je četrti, z vsemi možnostmi, da kot prvi Slovenec stopi na končni zmagovalni oder pod slavolokom zmage v Parizu.

Nesojeni udeleženec letošnjega francoskega kolesarskega kroga Luka Mezgec pa je obudil tudi spomin na dirko državnega prvenstva.

Ko so uveljavljeni kolesarji želeli narediti selekcijo in so dvignili tempo, se jim neznanca, ki ga zdaj pozna ves kolesarski svet, in novinca med njimi nikakor ni uspelo znebiti. Že tedaj so vedeli, da je med njimi nekdo, kot ga še ni bilo. Imenoval se je Primož Roglič.
– Luka Mezgec

Nekdanji udeleženec Toura in strokovni sodelavec RTV Slovenija ob prenosih iz Francije Martin Hvastija je omenil zanimivost, da se v razvojnem oddelku enega od proizvajalcev koles v Španiji inženirji nikakor ne morejo načuditi nad tem, da naš šampion nastopa na previsoko dvignjenem sedežu in zmore vse te dosežke.

Dare Rupar, Val 202