Svetovno nogometno prvenstvo je končano. Francija je drugič v svoji zgodovini osvojila naslov prvaka. O odličnih francoskih predstavah, tem, kaj je najbolj zaznamovalo letošnji mundial in video sodniški tehnologiji so se v zadnjem delu oddaje Žoga je okrogla o svetovnem prvenstvu v Rusiji pogovarjali Boštjan Janežič, Jože Pepevnik, Aljaž Golčer in voditelj Marko Cirman. Izbrali so tudi najboljšo enajsterico svetovnega prvenstva.

Odlično svetovno nogometno prvenstvo je končano. Francija je prvak, izbrali pa smo tudi najboljšo enajsterico mundiala

Svetovnega prvenstva v Rusiji je konec in črto pod njim so potegnili tudi nogometni reporterji radijskega športnega uredništva, ki so med prvenstvom vsak dan ustvarjali oddajo Žoga je okrogla. O razlogih za francosko slavje, hrvaško srebrno zgodbo in odlično organizacijo prvenstva je voditelj Marko Cirman debatiral s četverico svojih novinarskih kolegov.

Vsi so bili skoraj enotnega mnenja, da boljšega, bolj gledljivega finala svetovnega prvenstva v svojem življenju še niso videli. “Na svetovnih prvenstvih se boljšega finala ne spomnim, čeprav sem pred šestnajstimi leti užival v doslej meni najbolj ljubem finalu Brazilija – Nemčija, v katerem je blestel Ronaldo. Na evropskih prvenstvih pa mi je najbolj ostal v spominu tisti v Kijevu med Španijo in Italijo,” je povedal Boštjan Janežič, ki je finale videl tako: “Hrvati so bili do avtogola Mandžukića boljši in so pritiskali, visoko napadli. Odločil je gol z enajstih metrov po videoasistentu, čeprav se je Hrvaška tudi potem želela vrniti.”

Luka Petrič, ki si je finale ogledal v živo na stadionu Lužniki, je dejal: “Tekma se je za Francoze odlično iztekla, sploh pri svojih uvodnih golih so imeli veliko sreče. Pritiska Hrvatom ni uspelo vnovčiti z več kot enim zadetkom in v tekmi, v kateri so potrebovali srečo, je niso imeli v izobilju. Je pa bila videti francoska obramba ob hrvaškem pritisku precej raztreseno, kar potrjuje to, da je bil hrvaški načrt pravilen. Hrvati so bili zelo dobri zaradi Modrića, ki je spet odigral odlično tekmo.”

Veliko nogometnih opazovalcev meni, da se Francija na poti do svetovnega naslova ni pretirano namučila. “Na prvi pogled se res zdi tako. Francija je tako kompletna reprezentanca, da se lahko prilagodi na vsako situacijo. Kakovost njihovih nogometašev in različne možnosti, ki jih imajo, jim omogoča, da lahko udejanjijo več taktičnih zamisli. V finalu je odločila posamična kakovost. Sploh Mbappe je bil nerešljiva uganka v drugem polčasu, saj gre za izjemno nepredvidljivega nogometaša, sploh na velikem, odprtem prostoru,” je povedal Jože Pepevnik.

Prvenstvo je izpolnilo in morda celo preseglo pričakovanja. “Zapomnili si ga bomo po tem, da so izpadali favoriti, in po sistemu VAR. Včeraj bi se morda vse skupaj drugače razpletlo, če videoasistenta ne bi bilo,” je povedal Boštjan Janežič, Aljaž Golčer pa je dodal: “VAR je bil boljši od pričakovanj, kar pa ne pomeni, da si ga zdaj za vsako cenim želim videti v vseh ligah. Omenil bi še evforijo po uspehih domače reprezentance, pa tudi odlično zabavo, prijazne ljudi, dobro hrano in nasploh brezhibno organizacijo.”

“Nogomet je bil dramatičen, razburljiv, doseženih je bilo nekaj odličnih golov, od Pavardovega, do Quaresmovega. Tudi edini Messijev je bil sijajen,” je svoj pogled dodal Luka Petrič, ki je VAR ocenil kot zadetek v polno. “Videli smo včeraj, kako prav je prišel. Manj se ukvarjamo s tem, ali ga uporabljati ali ne, ampak kdaj ga uporabljati. Tudi Gianni Infantino, predsednik Fife, je dejal, da so goli iz prepovedanih položajev stvar preteklosti. Črno-beli položaji, ki ne potrebujejo subjektivne sodniške ocene, ne bodo več predmet napak oz. bo teh napak zelo malo.”

Radijski nogometni novinarji so izbrali tudi največje presenečenje, najlepši gol, izstopajoče mlade nogometaše ter tudi vsak svojo idealno enajsterico svetovnega prvenstva. Skupna ekipa mundiala oddaje Žoga je okrogla pa je po prejetih glasovih takšna:

Kakšna pa je vaša idealna enajsterica?

Aljaž Golčer, Boštjan Janežič, Luka Petrič, Marko Cirman, Jože Pepevnik