Ker je varnost otrok na cesti in v avtomobilu pomembna vse leto, ne samo tisti teden, ko se začne šola, smo se že sredi avgusta pozanimali, kako morajo starši skrbeti za varnost svojih otrok na cesti in v avtomobilu. Podobnih misli so v AMZS-ju in v Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa, Matevž Polajnar pa je skupaj z otroci preživel tudi prometno-varnostni dan v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

Kako in kdaj morajo starši začeti skrbeti za varnost svojih otrok na cesti in v avtomobilu?

“Če se otrok v avtu ne pripne ne smemo speljati. Otrok bo zelo hitro začel razmišljati, zakaj se ne peljemo in bo tudi ugotovil, da se mora pripeti.”  – Danijel Granda, inštruktor AMZS centra varne vožnje

Ni pa dovolj, da se otrok zna pripeti, mora se znati pravilno pripeti, opozarja magister Igor Velov, direktor Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa.

V izognitev podobnim primerom na Agenciji za varnost prometa že 12-to leto zapored poteka projekt Pasavček, ki spodbuja k pravilni uporabi varnostnih pasov. Vanj je bilo letos vključenih že 823 skupin iz več kot 225 ustanov, od tega 504 vrtčevske skupine in 319 osnovnošolskih razredov, skupaj več kot 16.000 otrok. To se pozna tudi na statistiki, poudarja Igor Velov.

Matevž Polajnar