Luna bo nocoj mrknila za najdlje v tem stoletju, za nameček pa se Mars na ogled postavlja v bleščeči rdeči opravi.


Luna bo nocoj mrknila za najdlje v stoletju, Mars pa se na ogled postavlja v bleščeči rdeči opravi

Luna bo malo pred pol deveto zvečer začela vstopati v Zemljino senco, kar bo od začetka tudi zelo lepo vidno, iz Zemljine sence pa bo izstopila malo po polnoči. V Ljubljani se popolni mrk (Luna je cela v Zemljini senci) začne ob 21. uri 30 minut in konča ob 23. uri 13 minut. Tokratni mrk bo dolg uro in 43 minut, kot zanimivost povejmo, da bo to samo slabe štiri minute manj od najdaljšega Luninega mrka v dva tisoč letih, konec maja 318 je bil namreč mrk dolg skoraj uro in 47 minut. Luna ob mrku ne bo izginila, ampak se bo obarvala v rdečo oziroma opečnato rdečo.

Kako nastane Lunin mrk? Sonce, Luna in Zemlja morajo biti poravnani v ravni črti, pri čemer je Zemlja na sredini. Sončna svetloba se zaradi tega od Lune ne more odbijati, kar zaznamo kot Lunin mrk.

“Čeprav takšni Luni pravijo tudi krvava, bodite brez skrbi. Doslej še niso našli dokazov, da bi imela lahko takšna Luna kaj zraven pri nesrečah, slabem počutju in kar ji podobnega še pripisujejo oziroma s tem strašijo.”Boris Kham, upokojeni profesor fizike in ljubiteljski astronom

Svojo predstavo ima tudi Mars

Če ste v preteklih nočeh pogledovali proti južnemu nebu in se spraševali, kaj je tista svetla rdeča pika, povejmo, da je to Mars. Ta je prav zdaj v opoziciji, torej položaju, ko je – gledano z Zemlje – na nasprotni strani kot Sonce. V opozicijo prihaja vsakih 26 mesecev. Letošnja opozicija je nekaj posebnega, saj je Mars zelo blizu, tako velik bo spet šele čez 17 let. V objektiv ga že leta lovi Matej Mihelčič, urednik Spikinega spletišča, astrofotograf in popularizator astronomije. “Za opazovanje potrebujemo dober teleskop in izurjeno oko, daljnogled ne bo zadostoval. Veliko bolj hvaležno delo je Mars fotografirati s posebnimi planetarnimi kamerami.” Velike opozicije Marsa pogosto skazijo peščeni viharji.

 “Trenutno na Marsu divja globalni vihar. Viharji nastanejo, ker je Mars bližje Soncu, s tem pa na njem nastajajo tudi večje temperaturne razlike. Prav zato je na primer Nasa sondo Opportunity dala v stanje hibernacije.”

Tako Mars kot Luno bo nocoj mogoče gledati na katerem od številnih javnih opazovanj nočnega neba. Sogovornik o Luni Boris Kham pripravlja opazovanje na Kureščku nad Igom, na Primorskem vabljeni na observatorij Voglarji v Trnovo pri Gorici. Na Celjskem bodo teleskope obrnili proti jugovzhodu v Observatoriju Srečka Lavbiča v Galiciji v Žalcu, v Mariboru pa pred Filozofsko fakulteto. Vabljeni tudi na Kozjansko na Prevorje in na Jelenov greben pri Podčetrtku. Zagotovo se bo v nebo gledalo še marsikje, tako da preverite pri svojih lokalnih astronomskih društvih.

 

Maja Ratej