Pred mesecem sta Nizozemca CJ in Jet spakirala najnujnejše stvari in se z džipom odpeljala na jug. Po poti do Grčije, kjer bosta na trajekt posadila avtomobil, se ustavljata po vmesnih državah – tudi v Sloveniji. To je predigra, pravi CJ, da se navadita na življenje v avtomobilu, v katerem tudi spita, jesta, živita … skratka, to je njun dom na 3 × 4 metrih. No, na drugi strani Sredozemskega morja, v Afriki, pa se bo potem začelo pravo potovanje.

Pred odhodom se je Maja Stepančič z njima pogovarjala o projektu Africa Alive, s katerim bosta poskušala skozi zgodbe tamkajšnjih prebivalcev pripovedovati vpliv podnebnih sprememb na življenja ljudi.

Spregovorila sta o projektu Africa Alive, s katerim bosta poskušala skozi zgodbe tamkajšnjih prebivalcev pripovedovati vpliv podnebnih sprememb na življenja ljudi

Pred mesecem sta Nizozemca CJ in Jet spakirala najnujnejše stvari in se z džipom odpeljala na jug. Po poti do Grčije, kjer bosta na trajekt posadila avtomobil, se ustavljata po vmesnih državah – tudi v Sloveniji. To je predigra, pravi CJ, da se navadita na življenje v avtomobilu, v katerem tudi spita, jesta, živita … skratka, to je njun dom na 3×4 metrih. No, na drugi strani Sredozemskega morja, v Afriki, pa se bo potem začelo pravo potovanje.

CJ in Jet nista afriška novinca, že pred leti sta živela v Cape Townu. Čeprav sta srkala življenje z mestnih ulic, pa podeželskih planjav, o njih nikoli nista razmišljala tako, da bi jih opisovala in predstavila svetu.

Oba sta odločena, da bosta skušala prebivati pri domačinih in na lastni koži občutiti tisto, kar oni čutijo že mesece, leta. Projekt Africa Alive ni samo njun projekt, pravita. Več mladih je že pred njima pisalo o žalostnih zgodbah prisilnih selitev. Prebrala sem na primer zgodbo o Mohamedu, ki je živel v puščavski oazi v Maroku. Prvih trideset let življenja je še šlo, potem pa so postale padavine vse bolj sporadične, temperature pa so se samo dvigale. Kamele so pomrle, rastline prav tako, Mohamed pa se je moral preseliti drugam.

Pred odhodom sem se z njima pogovarjala o projektu Africa Alive, s katerim bosta poskušala skozi zgodbe tamkajšnjih prebivalcev pripovedovati vpliv podnebnih sprememb na življenja ljudi.

Maja Stepančič